10:47 07.06.2019

Австрія може на початку липня екстрадувати Фірташа до США

3 хв читати
Австрія може на початку липня екстрадувати Фірташа до США

Українського бізнесмена Дмитра Фірташа, який зараз перебуває в Австрії, можуть екстрадувати до США вже на початку липня, повідомляє інтернет-видання "Українська правда" з посиланням на NBC News.

NBC News інформує з посиланням на лист адвоката українського бізнесмена федеральному судді в Чикаго, що Фірташа можуть видати США в липні, якщо Верховний суд Австрії ухвалить таке рішення на засіданні 25 червня.

"Адвокат Фірташа Ден Вебб (Dan Webb) сказав - австрійські юристи його клієнта вважають, що якщо Верховний суд Австрії ухвалить рішення про екстрадицію, олігарха можуть видати США через 7-10 днів після судового засідання", - йдеться в повідомленні.

Відомо також, що адвокат Фірташа в США просить зняти з олігарха обвинувачення.

Раніше в лютому генеральний прокурор Австрії оскаржив ухвалене в лютому 2017 року рішення Вищого земельного суду Відня про екстрадицію українського олігарха Дмитра Фірташа до США. Тепер питання про екстрадицію має вирішити Верховний суд Австрії (OGH), зазначено в матеріалі.

Як повідомлялося, голову ради групи компаній Group DF Фірташа було заарештовано в Австрії 12 березня 2014 р. за запитом влади США, виданим у 2013 році. За часів колишньої американської адміністрації українського бізнесмена обвинуватили в тому, що він за допомогою хабарів на загальну суму $18,5 млн хотів отримати дозволи на видобуток титанової сировини в Індії для подальшого продажу готової продукції в США. Фірташ всі обвинувачення заперечував і назвав їх політично мотивованими, спрямованими на обмеження його впливу на процеси в Україні.

Земельний суд Відня у кримінальних справах обрав Фірташу запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту, але потім погодився звільнити його під заставу в EUR125 млн і зобов'язання не залишати Австрію. 30 квітня 2015 року цей самий суд відхилив запит Мін'юсту США про екстрадицію Фірташа до цієї країни, вказавши на неможливість виключити політичні мотиви запиту про видачу українця з боку США. У вересні 2015 року прокуратура Відня (Австрія) подала апеляцію на це рішення, 21 лютого 2017 року Вищий земельний суд Відня задовольнив її.

Остаточне рішення про екстрадицію за федеральним міністром юстиції Австрії, який очікував завершення розгляду ще одного запиту на екстрадицію Фірташа - від Іспанії, за яким його затримала прокуратура Відня відразу після засідання апеляційного суду 21 лютого 2017 року. Земельний суд 23 лютого до розгляду запиту по суті відпустив бізнесмена під зобов'язання регулярно з'являтися до суду і не залишати територію Австрії, а також з огляду на заставу в EUR125 млн у справі про екстрадицію до США. Після звільнення зі слідчого ізолятора Фірташ знову заявив, що не винен, а запити США й Іспанії назвав частиною кампанії з його політичного переслідування. Наприкінці 2017 року віденські суди відхилили запит правоохоронців Іспанії на екстрадицію Фірташа.

Потім, за словами захисника українського бізнесмена, Верховний суд Австрії визнав не позбавленою підстав апеляцію українського бізнесмена з проханням переглянути як помилковий вердикт апеляційного суду про його екстрадицію до США усупереч рішенню суду першої інстанції. Розгляд справи у Верховному суді відкладався до винесення рішення Суду ЄС про необхідність обов'язкового застосування Хартії основних прав ЄС у рамках поданої Фірташем апеляції в Австрії. Наприкінці жовтня 2018 року цю перешкоду було знято: рішення Суду ЄС відкрило можливість для подальшого розгляду апеляції Фірташа Верховним судом Австрії.

Паралельно адвокат Фірташа 9 травня 2017 року направив клопотання судді Паллмайєр про закриття справи, порушеної Міністерством юстиції США щодо Фірташа, стверджуючи, що в обвинувальному висновку відсутній будь-який здійснений ним незаконний акт, що відбувся у США або стосувався США. Адвокат також зазначав, що Фірташ ніколи не звертався з приводу американської візи і не в'їжджав до США, а єдиний зв'язок із Чикаго - це мобільний телефон, який фігурує у справі, зареєстрованій у місті. На думку адвоката, прив'язка Boeing до можливого "титанового проекту" Фірташа в Індії, на якій американські прокурори будують свої обвинувачення, також некоректна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА