16:24 07.06.2019

Військова прийомка МОУ продовжує блокувати виробництво нової бронетехніки для ЗСУ з бронесталі ЄС стандарту НАТО

4 хв читати
Військова прийомка МОУ продовжує блокувати виробництво нової бронетехніки для ЗСУ з бронесталі ЄС стандарту НАТО

85-те представництво військової прийомки Міністерства оборони на ХКБМ ім. Морозова, що входить до держконцерну "Укроборонпром", продовжує блокувати виробництво нових БТР-4 для ЗСУ із закупленої в ЄС бронесталі стандарту НАТО, повідомляє у п'ятницю прес-служба держконцерну.

Як уточнюють у прес-службі, на думку чиновників Міноборони, оскільки в хімічному складі закупленої в ЄС для БТР-4 фінської бронесталі Miilux Protection 500 виявлено більше сірки та фосфору, ніж визначено стандартами ГОСТ часів СРСР, її неможливо використовувати для БТР-4.

У дежконцерні нагадують, що фінська Miilux Protection 500, яка використовується в 40 країнах і має сертифікати якості ЄС, а також стандарту НАТО STANAG, виявилася непридатною для БТР-4 тільки в 2019 році - у 2016 році на потужностях ТОВ "Лозівський ковальсько-механічний завод" (ЛКМЗ) індустріальної групи "УПЕК" з неї було виготовлено партію БТР-4, які успішно пройшли всі випробування і були поставлені раніше в армію.

"Укроборонпром" публікує офіційні протоколи випробувань і документи на європейську броню, а також уточнює: сьогодні з фінської бронесталі приватні українські зброярі виробляють бронемашини "Козак" та "Варта", що постачаються армії. "Цю саму фінську бронесталь застосовують для бронювання машин нового протикорабельного ракетного комплексу "Нептун", - акцентують у дежконцерні.

Як зазначає прес-служба, при тому, що "логічні" аргументи з боку представників військового держзамовника відсутні, і європейська броня активно й на постійній основі використовується в українських бронемашинах інших виробників, витрати й темпи виробництва оборонної продукції з європейської броні об'єктивно відповідають інтересам і ОПК, і держзамовника.

Як уточнює дежконцерн, євроброня постачається замовнику в загартованому вигляді, у будь-якій кількості та у всіх необхідних товщинах. Постачання забезпечується протягом 14-45 днів і не обкладається ПДВ. "Водночас виготовлення корпусу зі сталі українського виробництва марки "71" потребує 100-відсоткової передоплати та сплати ПДВ. Виплавляють її великими партіями в 240 тонн. З моменту замовлення до постачання минає кілька місяців. Потім "71" сталь необхідно загартувати, що може зробити тільки ЛКМЗ, і це триває кілька місяців", - пояснює прес-служба, уточнюючи: виробництво корпусу БТР-4 із бронесталі ЄС на ХКБМ або ДП "Завод ім. Малишева" коштує на 770-870 тис. грн дешевше (залежно від курсу валют). "А це означає, що армія може отримати більше бойових машин за менших витрат", - констатують в "Укроборонпромі".

Як зазначає прес-служба, хоча ЛКМЗ сьогодні активно працює над питанням розширення і здешевлення виробництва "71" бронесталі для БТР-4, а також освоює випуск загартованої сталі, пропонована металургами наразі мінімальна товщина бронелиста в 10 мм не відповідає вимогам БТР-4. Водночас, акцентують в "Укроборонпромі", оподаткування залишається відчутним чинником для вартості оборонної продукції та економіки ОПК в умовах воєнного часу.

БТР-4 розробки ХКБМ ім. Морозова - це одна з найновіших серійних бойових машин, яка успішно використовується українськими військовими на Донбасі з 2014 року. БТР-4 об‘єднав у собі потужний захист, німецький двигун, швидкострільну автоматичну 30-міліметрову гармату, високоточну ракетну зброю, цифрові системи управління, наведення, навігації та зв‘язку. Модифікації БТР-4, зокрема БТР-4Е і БТР-4МB1 з посиленим за стандартами НАТО захистом, раніше вже викликали підвищений інтерес партнерів України по ВТС на зовнішніх регіональних ринках озброєнь.

На початку червня прес-служба "Укроборонпрому" повідомила, що військова прийомка МОУ на ХКБМ ім. Морозова блокує постачання до ЗСУ нових БТР-4 у комплектації країн НАТО: БТР-4 на 40% складається з комплектуючих виробництва країн НАТО і ЄС, а їхніх сертифікатів якості військова прийомка не визнає. В "Укроборонпромі" наголошували, що "інцидент із БТР-4" ставить під загрозу практично всі сучасні розробки озброєнь і військової техніки (ОВТ) національного ОПК, зокрема його приватний сегмент, оскільки нові українські ОВТ створюються на основі міжнародних стандартів ЄС і НАТО. Також у дежконцерні не виключали можливості звернення до Військової прокуратури з метою виявлення можливих корупційних та інших ризиків в умисному блокуванні постачань армії нової бронетехніки.

Раніше 14 травня після трирічного процедурного блокування Верховна Рада розблокувала набуття чинності затверджених нардепами в липні 2015 року змін до Кримінального кодексу України, які обумовлюють кримінальну відповідальність за порушення техстандартів в ОПК. У дежконцерні "Укроборонпром" попередили, що поточні протиріччя реформи системи стандартизації в ОПК становлять серйозні ризики зриву ДОЗ і планів ВТС, зокрема у сфері імпортозаміщення.сз

6 червня Верховна Рада ухвалила закон, який регулює перехід України на стандарти НАТО в оборонній сфері. Зокрема, закон передбачає внесення змін до закону України "Про стандартизацію" в частині не поширення сфери його дії на військові стандарти.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Влада КНР має намір виплачувати населенню до $1,4 тис. при заміні старих машин на електромобілі

Права на логотип МАУ на майданчику СЕТАМ придбав директор Орловської ВЕС

Польща вночі двічі піднімала військову авіацію через російські удари по Україні

27 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА