13:52 10.06.2019

У водоймах Вінниччини та Київщини, де стався витік хімікатів, немає небезпечних інсектицидів - влада

2 хв читати
У водоймах Вінниччини та Київщини, де стався витік хімікатів, немає небезпечних інсектицидів - влада

 Небезпечних інсектицидів не було серед хімікатів, які внаслідок ДТП потрапили у водойми на території Вінницької та Київської областей. Ці речовини було вкрадено з агропідприємства у Вінницькій області, повідомив перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко.

"Випадок є злочином, адже в одному з агропідприємств області було викрадено близько тонни отрутохімікатів. Злочинці, тікаючи з місця події, не впоралися з керуванням, унаслідок чого автомобіль з отрутохімікатами перекинувся у водойму в с. Збаржівка Погребищенського району. В результаті ДТП автомобіль спалахнув, на місце події відразу викликали підрозділи ДСНС", - розповів Гижко на брифінгу в понеділок, цитує його сайт Вінницької ОДА.

Він поінформував, що, згідно з результатами інвентаризації, вже повністю ідентифіковано хімічні речовини, які перевозили в мікроавтобусі, їх обсяг - близько 747 літрів (гербіциди та фунгіциди різного класу).

"Хочу наголосити, що небезпечних інсектицидів серед цих речовин не було", - додав перший заступник голови ОДА, зазначивши, що ці речовини, використовувані в сільському господарстві, безпечні для навколишнього середовища.

"Забір води проведено у трьох місцях, а саме: на кордоні Вінницької та Київської областей, у місці перетікання водойми в селі Збаржівка у річку Рось у селищі Борщагівка Погребищенського району, а також безпосередньо в самій водоймі, в яку перекинулося авто з отрутохімікатами. Станом на ранок 10 червня, аналіз води показав такі результати: на межі Вінницької та Київської областей не зафіксовано жодних перевищень гранично допустимої концентрації хімічних сполук. Так само немає перевищення норми у місці потрапляння води зі ставка у р. Рось у селищі Борщагівка", - навів дані Гижко.

Водночас у водоймі в Збаржівці деякі хімічні сполуки перевищують норми гранично допустимої концентрації. Це місце огороджено. Протягом трьох днів жителям населеного пункту підвозитимуть питну воду автоцистернами, а обласний лабораторний центр щоденно здійснюватиме дослідження питної води в криницях.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Григорій Сидорук наголосив: "На сьогодні у водоймі не зафіксовано жодного випадку загибелі риби.Хотів би зазначити, що у зв’язку із підвищеним температурним режимом можлива загибель риби у різних водоймах внаслідок нестачі кисню. У разі виявлення таких випадків ми обов’язково проведемо відповідні дослідження і триматимемо ситуацію на контролі".

Як повідомляла прес-служба прокуратури Вінницької області, відкрито кримінальні провадження за ч.1 ст.242 Кримінального кодексу України (порушення правил охорони вод) і за ч.3 і ч.5 ст.185 (крадіжка).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА