14:58 10.06.2019

Екс-голову Апеляційного суду Криму Чорнобука звільнили з-під варти - прокуратура АРК

2 хв читати
Екс-голову Апеляційного суду Криму Чорнобука звільнили з-під варти - прокуратура АРК

 Київський апеляційний суд скасував постанову Голосіївського районного суду Києва про продовження терміну тримання під вартою колишнього голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерія Чорнобука, підозрюваного у зраді.

"Київський апеляційний суд скасував постанову Голосіївського районного суду Києва, якою було продовжено термін тримання під вартою колишньому голові Апеляційного суду АР Крим, відповідно, його звільнено з-під варти", - йдеться в повідомленні на сторінці прокуратури АРК у Facebook у понеділок.

Позиція захисту ґрунтувалася на тому, що підозрюваний є діючим суддею, оскільки 29 листопада 2018 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду визнав протиправною і скасував постанову Верховної Ради від 29 вересня 2016 року "Про звільнення судді".

"Однак, відповідно до закону України "Про судоустрій і статус суддів", скасування постанови ВР України "Про звільнення судді" не є підставою для поновлення на посаді судді, тобто особа не отримала статус судді", - зазначила прес-служба прокуратури.

Вирішення питання про звільнення з посади судді, відповідно до чинного законодавства, належить виключно до повноважень Вищої ради правосуддя.

Як повідомлялося, Чорнобука затримали в Києві 3 листопада 2018 року працівники СБУ та прокуратури АРК, 5 листопада йому було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. У Генпрокуратурі стверджують, що екс-голова суду вів підривну діяльність: допомагав РФ та її представникам у переході судів АР Крим на провадження правосуддя на підставі законодавства держави-агресора. Його підозрюють у скоєнні кримінального злочину за ч.1 ст.111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Після анексії Криму наприкінці березня 2014 року Чорнобук залишив півострів і перейшов на роботу в м. Дніпро, а самопроголошена "Держрада Республіки Крим" внесла його до списку осіб, яким заборонено в'їзд до Криму. Пізніше зі списку було вилучено кількох народних депутатів Верховної Ради VII скликання фракції Партії регіонів, груп "Економічний розвиток" і "Суверенна європейська Україна", але Чорнобук у списку залишався.

Чорнобука звільнили 29 вересня 2016 року з посади судді Апеляційного суду Дніпропетровської області за порушення присяги після того, як відповідне подання внесла до Верховної Ради Вища рада юстиції. Однак Генпрокуратура України не знайшла в заявах судді ознак складу злочину за статтею про держзраду, про що було надано відповідь за підписом заступника генпрокурора Анатолія Матіоса на запит народного депутата Сергія Лещенка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА