06:47 11.06.2019

Голови Верховного суду, ВРП, ВККС, Ради суддів, ДСАУ та школи суддів закликають до якнайшвидшого вирішення кадрових проблем у системі правосуддя

2 хв читати
Голови Верховного суду, ВРП, ВККС, Ради суддів, ДСАУ та школи суддів закликають до якнайшвидшого вирішення кадрових проблем у системі правосуддя

Голови Верховного суду Валентина Данішевська, Вищої ради правосуддя (ВРП) Володимир Говоруха, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС) Сергія Козьякова, Ради суддів України Олег Ткачук, Державної судової адміністрації України (ДСАУ) Зеновій Холоднюк, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук виступають за якнайшвидше (1-2 місяці) проведення конкурсів на зайняття вакантних посад у окружних судах.

У спільній заяві, опублікованій на сайті ВРП у понеділок, наголошується, що з початку судової реформи з 2016 року кваліфікаційне оцінювання за критеріями компетентності, доброчесності та професійної етики пройшли 2701 суддя, і триває кваліфікаційне оцінювання з 2586 суддів. Водночас за цей період більше 2 тис. суддів були звільнені з посад, що істотно вплинуло на укомплектованість судів і здатність у розумні терміни забезпечувати розгляд справ

"Сьогодні в країні 14 судів не здійснюють правосуддя в зв'язку з відсутністю суддів або повноважень у суддів, у 154 судах кількість суддів, які здійснюють правосуддя, становить менше 60% від штатної чисельності. В результаті порушується право громадян на забезпечення державою доступу до правосуддя", - заявляють представники судової гілки влади.

Також, за їхніми словами, залишається невирішеною проблема суттєвої різниці в винагороді суддів, які ще не пройшли кваліфікаційне оцінювання, зокрема з незалежних від них причин.

"Рішення кадрових проблем у системі правосуддя значно ускладнюють і тривалі спроби блокування роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, що здійснюються як судовим, так і позасудовим способом", - йдеться в заяві.

З огляду на зазначене керівники ВРП, ВККС, Ради суддів, ДСАУ, Національної школи суддів вважають, що першочергове завдання всіх органів суддівського управління - домогтися істотних і негайних зрушень з вирішення комплексу кадрових проблем в системі правосуддя.

"З цією метою рекомендується: ВККС у стислі терміни (1-2 місяці) оголосити і провести конкурси на зайняття вакантних посад у місцевих (окружних) судах для кандидатів на посади суддів, які пройшли спеціальну підготовку в НШСУ, а також у судах з кадровим дефіцитом 50 % і більше; ВРП, ВККС, ДСАУ протягом III-IV кварталів 2019 року завершити переведення суддів до апеляційних, а також до новостворених місцевих (окружних) судів", - сказано в заяві.

Також ВККС повинна розглянути можливість прискорення проведення кваліфікаційного оцінювання. "При необхідності внести зміни в положення про порядок і методології кваліфікаційного оцінювання, показники відповідності критеріям кваліфікаційного оцінювання ... У пріоритетному порядку провести кваліфікаційне оцінювання суддів, у яких закінчився п'ятирічний термін повноважень", - йдеться в заяві.

Зі свого боку ДСАУ повинна визначити оптимальну кількість суддів у апеляційних і місцевих (окружних) судах і прискорити отримання результатів дослідження з вимірювання навантаження на суддів та їх затвердження Радою суддів України.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА