12:24 11.06.2019

Форум української інтелігенції просить Зеленського підтримати УПЦ-КП від зазіхань на її права і втручань у внутрішнє життя

2 хв читати
Форум української інтелігенції просить Зеленського підтримати УПЦ-КП від зазіхань на її права і втручань у внутрішнє життя

Учасники Форуму української інтелігенції "За Українську православну церкву! За Київський патріархат" просять президента України Володимира Зеленського підтримати УПЦ-КП від зазіхань на її права і втручань у її внутрішнє життя.

"Ми, учасники Форуму української інтелігенції, висловлюємо підтримку вашому курсу на суворе дотримання конституційних прав і свобод вірян України і невтручання держави в справи церковні", - йдеться в зверненні форуму до президента від 11 червня 2019 року.

Зазначається, що учасники також підтримують курс на оновлення всіх сфер суспільного та економічного життя України і подальший євроінтеграційний рух.

У зв'язку з чим констатується, що саме тому українська інтелігенція і УПЦ Київського патріархату завжди відкрита для діалогу з українською владою у всіх аспектах національного будівництва.

"Звертаємося до вас з проханням підтримати Українську православну церкву - Київського патріархату від будь-яких зазіхань на її права і втручань у її внутрішнє життя", - наголошується в зверненні.

Також Форум звернувся до вірян України.

Серед учасників форуму і підписантів звернення почесний патріарх Православної церкви України Філарет (Денисенко). Філарет заявив, що не виконуватиме три умови томосу про автокефалію, наданого Вселенським патріархатом. В інтерв'ю телеканалу "Теперішній час" він заявив також, що наразі йде велика боротьба за знищення Київського патріархату як такого. "Томос ставить церкву майже в таку саму залежність від Константинополя, як та, в якій перебуває УПЦ (МП) від Москви", - сказав ієрарх.

Філарет заявив, що не виконуватиме умови томосу з переходу закордонних парафій колишньої УПЦ-КП до складу Вселенського патріархату, відмовляється від заборони варити миро, і відмовляється вирішувати конфліктні ситуації внутрішнього характеру виключно за погодженням із Фанаром.

У свою чергу предстоятель, який отримав томос об'єднаної Православної церкви України (ПЦУ), митрополит Київський Єпіфаній підписав указ про визнання недійсними документів Української православної церкви Київського патріархату, які було видано після 30 січня 2019 року.

А Вселенський патріарх Варфоломій запевнив українських журналістів, що главу УПЦ-КП Філарета (Денисенка) Константинополь відновив в єпископському сані як колишнього митрополита Київського, а так званий Київський патріархат "не існує і ніколи не існував".

"Тепер, після надання автокефалії, це відповідальність головного єпископа Православної церкви України Його Високопреосвященства Епіфанія управляти історичною церквою, зміцнювати єдність українського народу, сповідуючи християнські цінності, засновані на Євангелії та користуватися даром свободи як засобом поширювати Добру Новину Нового Завіту", - зазначив Варфоломій на зустрічі з українськими журналістами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

Юрфірма "Ілляшев та Партнери" ініціювала антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну сірників з Індії та Пакистану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА