18:24 11.06.2019

Профільний комітет ВР направив правоохоронцям звернення про порушення Міністерством охорони здоров'я законодавства

2 хв читати
Профільний комітет ВР направив правоохоронцям звернення про порушення Міністерством охорони здоров'я законодавства

Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров'я направив до правоохоронних органів звернення про порушення Міністерством охорони здоров'я та Національною службою здоров'я України (НСЗУ) законодавства, повідомив заступник глави комітету Олег Мусій на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

За його словами, йдеться, зокрема, про Центральну базу даних (ЦБД) електронної системи охорони здоров'я (e-Health), яка, за словами Мусія, зробила персональні дані пацієнтів незахищеними.

"Наш комітет, у режимі круглого столу розглянувши ці питання, направив відповідні звернення від членів комітету до правоохоронних органів і до уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Адже завдяки кримінальним діянням МОЗ і НСЗУ всі персональні дані стали незахищеними", - сказав він.

За словами депутата, всі дані вносяться до ЦБД через 17 медичних інформаційних систем (МІС), що діють у країні, з яких лише дві мають сертифікат захисту інформації.

Крім того, Мусій повідомив, що міністерство витратило кредитні кошти на розробку ЦБД, яку ще у 2014 році було розроблено й надано МОЗ безкоштовно.

"Керівники міністерства викрали $14,5 тис. із міжнародних коштів, які передавалися на розробку того, що надавалося безкоштовно (ЦБД - ІФ). Цей факт зафіксувала Рахункова палата України. Після чого цей неіснуючий продукт (e-Health - ІФ), який включає ЦБД, що містить усі дані про пацієнтів, з'являється у віданні НСЗУ. При цьому в НСЗУ відповіли, що цю базу отримали від Міністерства охорони здоров'я, а в МОЗ нам сказали, що в них ніколи не було ЦБД. Отже, $3,5 млн вкрала команда міністерства через псевдогромадські організації, які мали розробити таку базу", - сказав він.

За словами Мусія, раніше він звертався до Національного антикорупційного бюро (НАБУ) із заявою про злочин, ґрунтуючись на звіті Рахункової палати. Однак НАБУ не знайшло причин для порушення кримінального провадження.

Раніше голова НСЗУ Олег Петренко повідомив агентству "Інтерфакс-Україна", що ЦБД електронної системи охорони здоров'я (eHealth) відповідає чинному законодавству України про захист інформації, вона безпечна для внесення і зберігання електронних даних.

Він зазначив, що МІС, через які медзаклади працюють із ЦБД, пройшли тестування на відповідність технічним умовам відповідно до програм, розроблених ДП "Електронне здоров'я" і затверджених НСЗУ. Їх схвалено до роботи з ЦБД. Канали зв'язку між МІС і ЦБД теж надійно захищені, що перевірено тестами з кібербезпеки.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА