12:44 14.06.2019

Верховний Суд за 1,5 року ухвалив лише 6 зразкових рішень, але вони вже дали відчутний ефект і вирішують одразу кілька проблем - Данішевська

2 хв читати

За півтора року роботи Верховний Суд України ухвалив шість так званих зразкових рішень, що, попри невелику кількість, вже має видиму дію і вирішує відразу кілька проблем, повідомила голова суду Валентина Данішевська.

"За півтора року ми розглянули і зразкові рішення - це новела процесуального законодавства зі сфері адміністративної юрисдикції", - сказала вона у п'ятницю в Києві під час конференції "Єдність судової практики: погляд ЄСПЛ і Верховного Суду".

Данішевська зазначила, що такий підхід виправданий.

"Хоча рішень за зразковими справами, які набули чинності, лише шість, але ми вже бачимо, якого значення вони набувають. І тут ми вирішуємо відразу кілька проблем. По-перше, рішення у зразковій справі забезпечує єдиний підхід для вирішення таких справ у судах першої та апеляційної інстанції, що, безумовно, сприяє впевненості людей у тому, що закон усе-таки один для всіх. По-друге, коли такі рішення виконуються ... ми зупиняємо звернення до суду багатьох громадян", - пояснила глава суду.

За її словами, десятки й навіть сотні тисяч громадян не звертатимуться до судів, якщо Верховний Суд ухвалить рішення у зразковій справі, й судова практика в цьому питанні буде єдиною.

Глава Верховного Суду зазначила, що виконання таких рішень буває не дуже простим, коли це стосується діяльності не одного відомства. "Кілька зразкових справ присвячені питанням виплати пенсій, інших соціальних виплат. Тут у нас є розуміння з Пенсійним фондом, іншими органами, й виконання цього рішення досягається швидко", - сказала вона.

При цьому Данішевська продовжила: "Але виконання рішень при залученні різних державних органів різного рівня ускладнене. Ми не звикли до широкого підходу до виконання рішень"

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА