20:42 14.06.2019

Суд ООН завершив слухання за позовом про порушення Росією прав Києва в Чорному, Азовському морях та Керченській протоці, приступає до обговорення

3 хв читати
Суд ООН завершив слухання за позовом про порушення Росією прав Києва в Чорному, Азовському морях та Керченській протоці, приступає до обговорення

Судді в Міжнародному суді ООН у Гаазі приступають до обговорення поданого Україною позову про порушення Росією прав Києва в Чорному, Азовському морях та Керченській протоці, повідомив у п'ятницю "Інтерфаксу" (Interfax.ru) юрисконсульт Хуан Ігнасіо Массун, що представляє цей суд.

"З цього моменту (з моменту завершення слухань - "ІФ") Арбітражний трибунал розпочинає обговорення (справи по суті - "ІФ"). Терміни ухвалення арбітражного рішення не встановлено", - зазначив юрисконсульт.

У розкладі суду зазначається, що фінальні слухання у цій справі мали відбутися з 14:30 до 17:30 за місцевим часом.

Юрисконсульт пояснив, що за підсумками розгляду спору буде ухвалено рішення, яке може передбачати відшкодування збитків відповідно до додатка 7 Конвенції ООН з морського права.

Стаття 10 додатка 7 Конвенції встановлює, що "рішення арбітражу обмежується предметом спору і в ньому викладаються мотиви, на яких воно ґрунтується". Стаття 11 передбачає, що "рішення остаточне й оскарженню не підлягає, якщо сторони в спорі заздалегідь не домовилися про процедуру оскарження".

Арбітражний розгляд було порушено 16 вересня 2016 року, коли Україна подала заяву про порушення Росією Конвенції ООН з морського права, ініціювавши розгляд щодо прав прибережної держави в Чорному, Азовському морях і в Керченській протоці.

У травні 2019 року Міжнародний трибунал ООН із морського права наказав РФ звільнити українських моряків і судна, затримані в районі Керченської протоки в листопаді 2018 року. Однак російська сторона заявила, що цей суд не має юрисдикції для розгляду керченського інциденту, й тому не брала участі в розгляді справи та не висловлювала готовності виконувати розпорядження суду.

Під час слухань заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль заявила: "Ми сподіваємося, що той факт, що Росія представлена на слуханнях, означає її готовність виконувати розпорядження суду, причому незалежно від того, якими вони будуть". Зеркаль зазначила, що Україна вважає безпідставною позицію РФ про те, що суд не має юрисдикції для розгляду позову. Росія вважає, що в цьому випадку все залежить від того, чи вважати Крим частиною РФ або України. А суд, на думку Москви, не уповноважений вирішувати це питання.

Заступник глави МЗС України пояснила, що Київ переконаний: питання про територіальну приналежність Криму тут не відіграє ролі, оскільки не лише в Україні, а й на світовій арені вважають півострів частиною України.

Вона наголосила, що в нинішній ситуації Україна опинилася відрізаною від енергетичних ресурсів біля берегів Криму, українські рибалки втратили доступ до звичних місць вилову риби. Крім того, РФ, за її словами "будує мости, прокладає трубопроводи й кабелі навіть без жодних консультацій з Україною". Заступник міністра нагадала про ініційовані РФ обмеження на судноплавство поблизу Криму, вона охарактеризувала це як "цькування кораблів".

Напередодні посол з особливих доручень МЗС РФ Дмитро Лобач заявив, що Міжнародному суду ООН у Гаазі необхідно відхилити поданий Україною позов про порушення Росією прав Києва в Чорному, Азовському морях і Керченській протоці. Він пояснив, що претензії Києва щодо частини Чорного моря біля Криму ґрунтуються на позиції Києва про те, що півострів - частина України. Суд, зазначив російський дипломат, не уповноважений розглядати питання про те, чи є Крим частиною РФ або України, й тому не може розглядати також питання, що випливають із цього, такі як використання територіальних вод поблизу Криму.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росія вразила Трипільську ТЕС, бо в української ППО закінчилися ракети - Зеленський

Із 16 липня для друкованих медіа місцевої сфери розповсюдження є обов'язковою наявність версії державною мовою - мовний омбудсмен

СБУ вразила РЛС дальньої дії в Брянській області - джерело

Законопроєкт про мобілізацію скеровано на підпис Зеленському

СБУ затримала ворожого агента, який готував замах на голову Херсонської обладміністрації

Сили РФ можуть досягти загрозливих успіхів на заході від Бахмута за відсутності допомоги США для України - ISW

Окупанти обстріляли 10 сіл і селищ у Сумській та Чернігівській областях за добу, в Угроїдах пошкоджені дев'ять житлових будинків - ОК "Північ"

Підрозділи ДСНС ліквідовують наслідки негоди

Спікер Джонсон представив чотири законопроєкти, серед них один про допомогу Україні

Окупанти обстріляли близько 20 населених пунктів на Харківщині за добу, загинули два мирні жителі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА