11:48 17.06.2019

Скликане Філаретом на 20 червня зібрання "Помісним собором Київського патріархату точно не буде", заявляє архієпископ Євстратій

2 хв читати
Скликане Філаретом на 20 червня зібрання "Помісним собором Київського патріархату точно не буде", заявляє архієпископ Євстратій

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський, заступник голови управління зовнішніх церковних зв'язків ПЦУ Євстратій (Зоря) стверджує, що ініційоване почесним патріархом Філаретом зібрання, "в жодному разі не може бути Помісним собором УПЦ Київського патріархату.

"Згідно з рішенням правдивого Помісного собору УПЦ Київського патріархату 15 грудня 2018 року було прийняте рішення, що Українська православна церква Київського Патріархату як релігійне об'єднання припиняє свою діяльність шляхом об'єднання і приєднання до утворюваної Православної церкви України. Я був і ввесь єпископат був на цьому соборі, були делегати від духовенства, мирян, були всі ті, які потім взяли участь наступної години в Об'єднавчому соборі. І є документи, є відеозаписи й численні свідки того, що рішення було прийняте відкрито за згодою всіх. Один тільки проголосував проти", - наголосив архієпископ Євстратій в інтерв'ю "5 каналу".

За його словами, навіть за статутом Київського патріархату Помісний собор, архієрейський собор патріарх скликає спільно зі Священним синодом. "Священного синоду Київського патріархату немає. Усі члени Священного синоду КП, які були в його складі на 15 грудня, за винятком патріарха Філарета і Білгородського митрополита в Росії, жодним чином не підтримують такий розвиток подій. І тому те зібрання, про яке ми чуємо від почесного патріарха, під іменем Помісного собору – насправді це зібрання якихось невідомо яким чином запрошуваних осіб на щось, що можна назвати чим завгодно, але Помісним собором Київського патріархату це точно не буде", - сказав Зоря.

Архієпископ Євстратій також прокоментував інформацію в ЗМІ про те, що Константинополь нібито може застосувати санкції проти патріарха Філарета: "Я думаю, що це просто спекуляції. Патріарх Філарет є ієрархом Української православної церкви Константинопольського патріархату. І тому всі рішення, які стосуються ПЦУ, їх приймає Українська церква".

Євстратій також повідомив, що Священний синод Православної церкви України відбудеться наприкінці червня. Він зазначив, що на той час усі православні парафії країни мають пройти перереєстрацію. Таке рішення було ухвалено на попередньому Синоді в травні, проте на сьогодні, за інформацією Євстратія, лише єпархія, яку очолює патріарх Філарет, уникає перереєстрації.

3 червня Філарет скликав екстрену нараду кліриків Київської єпархії ПЦУ. Згідно з даними ЗМІ, на нараді Філарет анонсував проведення 20 червня Помісного собору, який відновить УПЦ-КП.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА