14:23 18.06.2019

Населення Землі зросте до 9,7 млрд осіб до 2050 року

2 хв читати
Населення Землі зросте до 9,7 млрд осіб до 2050 року

Сукупна чисельність світового населення до кінця 2050 року сягне 9,7 млрд осіб порівняно з 7,7 млрд людей на сьогодні, прогнозує Організація Об'єднаних Націй (ООН).

Зокрема, ООН прогнозує майже двократне зростання населення Африки на південь від Сахари до 2050 року.

Крім того, за оцінками експертів організації, Індія обжене Китай за чисельністю населення приблизно в 2027 році. Очікується, що до цього часу в Індії проживатимуть 1,491 млрд людей, у Китаї - 1,479 млрд осіб.

Прогнози ООН передбачають три сценарії - оптимістичний, песимістичний і усереднений.

Згідно з доповіддю ООН, на найближчі 30 років припаде піковий приріст населення, після чого темпи підуть на спад. За збереження поточної тенденції до 2100 року населення Землі сягне 10,8 млрд людей.

Основне зростання населення в найближчі три десятиліття припадатиме на дев'ять країн, серед яких особливо виділяються Індія, Нігерія і Пакистан, до цього списку також входять Демократична Республіка Конго, Ефіопія, Танзанія, Індонезія, Єгипет і США.

У 2019 року середній світовий показник народжуваності становить 2,5 дитини на жінку проти 3,2 у 1990 році. ООН очікує скорочення показника до 2,2 до 2050 року. Зазначається, що для запобігання спаду населення народжуваність у країні має перевищувати 2,1 дитини на жінку (без урахування припливу мігрантів).

Зі скороченням населення стикається дедалі більше країн, ідеться в доповіді: з 2010 року 27 країн і територій світу зіткнулися зі зниженням більше ніж на 1%, а до 2050 року кількість таких країн зросте до 55, причому в половині з них падіння становитиме 10% і більше.

Тим часом у низці країн природний спад населення компенсується припливом мігрантів. Найближчими роками така ситуація буде особливо характерна для Білорусі, Естонії та Німеччини, прогнозує ООН.

За словами заступника генсека ООН з економічних і соціальних питань Лю Чженьміня, найчастіше максимальні темпи приросту населення спостерігаються в найбідніших країнах світу, що ускладнює завдання щодо боротьби з бідністю, браком харчування і нерівністю, а також із поліпшення освітньої сфери й охорони здоров'я.

Водночас той факт, що найсильніше збільшується чисельність громадян працездатного віку (25-64 роки), надає нові можливості для економічного зростання в країнах, що розвиваються, додав Лю Чженьмінь.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА