16:35 19.06.2019

Суд над підозрюваними в причетності до трагедії рейсу МН17 може тривати рік - Вестербейке

3 хв читати

 Голова Національної прокуратури Королівства Нідерланди Фред Вестербейке (Fred Westerbeke) вважає, що судовий процес над чотирма підозрюваними в загибелі рейсу МН17 триватиме близько року.

У середу на прес-конференції, відповідаючи на відповідне запитання, Вестербейке сказав: "Це залежить від того, буде чи ні присутній підозрюваний. Якщо його не буде - буде адвокат, який говоритиме від його імені. Це також залежатиме від кількості запитань від прокурора. Це все ускладнює можливість говорити про кінцевий термін. Ми думаємо, що це займе близько року, можливо, більше, можливо, менше, хоча я не думаю, що процес буде менше".

Він також не виключив, що з часом підозрюваних у справі побільшає. "Так, ми припускаємо, що буде більше підозрюваних і доказів", - зазначив прокурор.

Зокрема, за його словами, слідство зацікавлене встановити команду, яка обслуговувала "Бук". "Нам відомо, що це чотири людини, це також невелика група людей. Звісно, є інші, з іншою відповідальністю, але наразі складно сказати, скільки конкретно людей буде встановлено, і чи буде достатньо доказів, щоб включити цих людей (у розслідування). Звісно, це не сотня, наші підрахунки свідчать, що це менша група людей, але зараз це визначити складно", - пояснив Вестербейке.

Крім того, слідство зацікавлене встановити і "командний ланцюжок". "Ми хочемо отримати хороший огляд командного ланцюжка, хочемо знати, хто відповідальний", - наголосив він.

Говорячи про те, чому серед підозрюваних немає дійсних військових, Вестербейке констатував, що "наразі у нас немає достатньо доказів, щоб зробити кроки у напрямку цих людей". "Зараз у нас є інформація і докази, які дають змогу зробити кроки стосовно чотирьох людей, які зазначені. Стосовно інших - ми ще не на цій стадії", - додав прокурор.

Вестербейке назвав важливим кроком у розслідуванні трагедії рейсу МН17 оприлюднення імен чотирьох підозрюваних. "Кілька років тому, коли ми розпочали це розслідування, було багато тих, хто говорив, що ви його можете розпочати, але ви його не закінчите. Потім, два роки тому, ми зробили презентацію й оприлюднили встановлені факти, і тоді було багато тих, хто думав, що ми не зможемо встановити, хто причетний до цього. Але зараз ми робимо кроки в кримінальному переслідуванні людей, які причетні до трагедії МН17. Це дуже важливий крок. І ми можемо показати, що у нас є докази, і можемо сказати сім'ям жертв про те, що сталося. Вони цьому дуже раді", - аргументував він.

Відповідаючи на запитання російської журналістки, чому слідство не довело, що ракета належала українській армії, нідерландський прокурор особливо наголосив, що розслідування в Нідерландах ретельно встановлює всі факти, документи, дані радара. "Ми все це вивчили - саме так ми робимо, коли ведемо розслідування в Нідерландах. У нас є своя власна інформація та експерти, ми також вивчили інформацію, надану російською стороною, яка не була достатньою для того, щоб конкретно сказати, що сталося з ракетою, нам не було надано чітку картину даних радара. Ми це пояснили. Брак доказів - це не докази відсутності", - сказав Вестербейке.

Прокурор знову заявив, що слідство встановило "участь Російської Федерації, якщо йдеться про те, що МН17 було збито, тому що вони надали зенітну установку, яку було використано, щоб збити МН17". "У нас є всі матеріали, які це підтверджують. РФ же нічого не надала в цьому плані, і це - ляпас усім рідним жертв", - наголосив він, закликавши РФ до співпраці.

Раніше в середу на прес-конференції Спільна слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних у загибелі рейсу МН17 "Малайзійських авіаліній" в небі над Україною 17 липня 2014 року: росіяни Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубінський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА