19:10 20.06.2019

КС визнав конституційним указ Зеленського про розпуск ВР і позачергові парламентські вибори - прес-служба суду

4 хв читати
КС визнав конституційним указ Зеленського про розпуск ВР і позачергові парламентські вибори - прес-служба суду

Київ. 20 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Конституційний суд (КС) України визнав конституційним указ президента України Володимира Зеленського про достроковий розпуск Верховної Ради та призначення позачергових парламентських виборів на 21 липня.
"Цим рішенням Конституційний суд України визнав таким, що відповідає Конституції України (є конституційним), указ президента України "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів", - ідеться в повідомленні відділу комунікацій Конституційного суду та правового моніторингу, оприлюдненому в четвер увечері.

В інформації прес-служби суду зазначено, що КС, вирішуючи порушені в конституційному поданні 62 нардепів питання, виходить, зокрема, з того, що Верховна Рада VII скликання 21 лютого 2014 року внесла зміни до Конституції України. Зокрема, змінила редакцію статті 83, доповнила її положеннями про коаліцію депутатських фракцій у Верховній Раді України, і редакцію статті 90, наділивши президента України правом достроково припиняти повноваження Верховної Ради в разі невиконання вимог статті 83 Конституції щодо формування коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді.
"Водночас, зазначається в рішенні КСУ, Верховна Рада України (VIII скликання), обрана на позачергових виборах 26 жовтня 2014 року, протягом строку своїх повноважень не відновила у регламенті Верховної Ради України правове регулювання питання припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України, з яким пов’язується початок перебігу місячного терміну формування нової коаліції депутатських фракцій і конституційне право президента України достроково припинити повноваження Верховної Ради України, якщо така коаліція депутатських фракцій не сформована в Україні", - повідомляє прес-служба КСУ.
У результаті, йдеться в поширеному релізі, виник конституційний конфлікт між президентом України та Верховною Радою України щодо підстав дострокового припинення повноважень, який не має правового вирішення, оскільки Основний закон не визначає порядку припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді, а регламент Верховної Ради, всупереч вимогам статті 83 Конституції України, не передбачає порядку припинення діяльності коаліції депутатських фракцій депутатських фракцій у Верховній Раді.
Водночас, наголошують у прес-службі суду, носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ; народ здійснює владу безпосередньо й через органи державної влади та органи місцевого самоврядування (частина друга статті 5 Конституції України). Це засадниче положення конкретизується приписом статті 69 Конституції України про те, що народне волевиявлення здійснюється через вибори.
"Конституційний суд України констатував, що розв’язання конституційного конфлікту народом шляхом проведення позачергових виборів до Верховної Ради України відповідає вимогам частини другої статті 5 Конституції України. Рішення Конституційного суду України є обов’язковим, остаточним і таким, що не може бути оскаржене", - йдеться в повідомленні прес-служби суду.
При цьому, інформує відділ комунікацій КС, офіційне оприлюднення рішення 6-р/2019 у справі за конституційним поданням 62 народних депутатів щодо конституційності указу президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради та призначення позачергових виборів від 21 травня 2019 "відбудеться в порядку та в терміни, визначені законом України "Про Конституційний суд України".
Згідно з повідомленням, в голосуванні взяли участь 16 суддів Конституційного суду України. При цьому про те, скільки саме суддів підтримали таке рішення, не зазначається.
Як раніше цього дня стало відомо агентству "Інтерфакс-Україна", за визнання указу конституційним віддали свої голоси 11 суддів Конституційного суду України з 17, проти – п’ятеро.
Як повідомлялося, Президент Зеленський підписав указ "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України і призначення позачергових виборів", згідно з яким день голосування на позачергових виборах депутатів призначено на 21 липня.
Конституційне подання 62 народних депутатів щодо відповідності Конституції України (конституційності) цього указу президента надійшло до КС 24 травня.
Нардепи вважають, що указ не відповідає такому елементу верховенства права, як юридична визначеність, оскільки не містить належного обґрунтування наявності підстав для дострокового припинення повноважень парламенту.
Автори клопотання зазначають, що, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 90 Конституції України, президент не встановлює відсутності або наявності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді, а лише видає указ у разі наявності юридичного факту - відсутності коаліції депутатських фракцій у парламенті протягом одного місяця від дня припинення її діяльності. На думку народних депутатів, указ суперечить низці норм Конституції України.
11 червня Конституційний суд України перейшов до розгляду в закритому режимі слухання щодо конституційності указу президента України Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Харків і прилеглі населені пункти залишилися без цифрового ТБ - Синєгубов

У Литві стартують масштабні маневри німецької армії, в країні одночасно відбуваються ще три великі військові навчання

Унаслідок обстрілів у Покровському районі загинули дві людини, ще одну поранено

Чинного міністра підозрюють у заволодінні державною землею - НАБУ

Імовірність успішного наступу РФ на Харків дуже мала, якщо Україна швидко отримає військову допомогу США, - ISW

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по шести населених пунктах Запорізької області

Дев'ятеро людей постраждали в результаті ворожої атаки "шахедів" Одеси

Сирський обговорив ситуацію на полі бою із литовським колегою

Єрмак: Підтримка США зміцнить українське військо та допоможе Україні відстояти свої території

ЗС України продовжують відбивати ворожі атаки на шести напрямках

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА