10:54 21.06.2019

Єдина зрозуміла перспектива "нового Патріархату" - перетворення на маргінальну секту, вважає архієпископ Євстратій

2 хв читати
Єдина зрозуміла перспектива "нового Патріархату" - перетворення на маргінальну секту, вважає архієпископ Євстратій

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський, заступник голови управління зовнішніх церковних зв'язків Української православної церкви (ПЦУ) Євстратій (Зоря) вважає, що єдиною перспективою для патріарха Філарета і соратників, котрі відокремилися від ПЦУ, є перетворення на маргінальну секту.

"Єдина зрозуміла перспектива "нового Патріархату" - це або перетворитися на маргінальну секту (на кшталт численних "істинно православних" юрисдикцій), яка існує сама для себе і ніякої суспільної ролі не відіграє; або рано чи пізно об'єднатися з Православною церквою України (бо жодної іншої перспективи існування в колі визнаних автокефальних церков, окрім як у рамках ПЦУ, у цього "нового Патріархату" не буде)", - написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Архієпископ Євстратій додав, що якщо в майбутньому відбудеться нове об'єднання, "то очевидно, що ніякої логіки в шляху "відділитися, щоб потім об'єднатися", немає".

Також він вважає, що у почесного патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета (Денисенка) немає жодного реального бачення майбутнього для "новоствореного Патріархату".

"Є лише сьогоднішній тактичний розрахунок - сподіваючись на свій вплив і авторитет, розділити ПЦУ, об'єднати навколо себе більшу її частину, "показати митрополиту Епіфанію, що він - ніхто", і потім з "позиції сильного" сподіватися диктувати умови Константинополю", - вважає архієпископ.

Водночас, архієпископ Євстратій зазначив, що такий сценарій не видається реалістичним, оскільки на збори до патріарха Філарета 20 червня "не прийшли навіть ті, хто, на думку патріарха Філарета, його "обов'язково підтримають".

Як повідомлялося, 20 червня, "собор", проведений почесним патріархом Філаретом і названий ним "Помісним собором Української православної церкви Київського патріархату", скасував постанову архієрейського собору від 15 грудня 2018 року про ліквідацію Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ-КП). Патріарх Філарет (Денисенко) допустив існування в Україні трьох православних церков. При цьому він зазначив, що якщо Православна церква України під керівництвом митрополита Епіфанія захоче об'єднатися з УПЦ-КП, то ніхто не заперечуватиме, а якщо ж ні, то вона існуватиме окремо.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за добу завдали 386 ударів по дев’яти містах і селах Запорізької області, є постраждалий

РФ у ніч на п'ятницю атакувала об'єкти енергетики, пошкоджено теплові та гідроелектростанції

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 59 бойових зіткнень, на новопавлівському напрямку відбито 22 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 16 ракетних і 131 авіаудар

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по 14 районах скупчення сил противника

Під повітряною атакою перебували Дніпро, Кам'янське, Павлоград, Кременчук, Івано-Франківськ, н.п. Дніпропетровської і окремі об'єкти Львівської обл.

29 березня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Лоцман вантажного судна викликав допомогу буксира, перш ніж врізатися в міст у Балтіморі

В аварії автобуса FlixBus у Німеччині постраждало дві українки

В Одесі було чути сильний вибух

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА