14:39 25.06.2019

Верховний суд Австрії дозволив екстрадицію Фірташа до США, остаточне рішення за міністром юстиції Австрії

5 хв читати
Верховний суд Австрії дозволив екстрадицію Фірташа до США, остаточне рішення за міністром юстиції Австрії

Верховний суд Австрії (Oberste Gerichtshof, OGH) у вівторок підтвердив законність ухваленого в лютому 2017 року рішення Вищого земельного суду Відня (OLG) про екстрадицію українського бізнесмена Дмитра Фірташа до США.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна, суддя послідовно відхилив численні скарги на це рішення і захисту Фірташа, який просив поновити розгляд, і заявлені в лютому цього року претензії до рішення OGH генерального прокурора Австрії.

Головуючий суддя зазначив, що Верховний суд не вирішує питання наявності чи відсутності провини, а розглядає дотримання законодавства при ухваленні рішення апеляційним судом і питання про можливість екстрадиції. Незважаючи на наявність деяких зауважень до розгляду справи в апеляційному суді, загалом Верховний суд залишив його в силі, заявив суддя.

Під час слухань Фірташ відмовився від останнього слова, приєднавшись до заяв своїх захисників, а після оголошення вердикту бізнесмен і його адвокати відмовилися від будь-яких коментарів пресі й вільно залишили будівлю суду.

На відкритих слуханнях були присутні, зокрема, народні депутати України Сергій Льовочкін і Михайло Папієв, екс-голова правління Родовід Банку Денис Горбуненко, екс-глава "Укргаз-Енерго" Ігор Воронін.

Тепер остаточне рішення про екстрадицію Фірташа до США, справа про яку триває з початку 2014 року, має прийняти федеральний міністр юстиції Австрії Клеменс Яблонер (Clemens Jabloner).

Австрійські ЗМІ у вівторок, коментуючи ситуацію після рішення Верховного суду, назвали майбутнє рішення міністра юстиції "політичним". "Зважаючи на актуальність цього питання для зовнішньої політики, завжди вважалося ймовірним, що таке рішення буде прийнято тільки за погодженням з іншими членами федерального уряду", - зазначає агентство APA, додаючи, що на це може знадобитися кілька днів.

Раніше адвокати Фірташа допускали, що Австрія може видати українського бізнесмена протягом 7-10 днів після рішення Верховного суду.

Як повідомлялося, голова ради групи компаній Group DF Фірташ був заарештований в Австрії 12 березня 2014 року за запитом влади США, виданим у 2013 році. Під час попередньої американської адміністрації українського бізнесмена обвинуватили в тому, що він за допомогою хабарів на загальну суму в $18,5 млн хотів отримати дозволи на видобуток титанової сировини в Індії для подальшого продажу готової продукції до США. Фірташ усі обвинувачення заперечував і назвав їх політично мотивованими, спрямованими на обмеження його впливу на процеси в Україні.

Земельний суд Відня у кримінальних справах обрав Фірташу запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту, але погодився звільнити його під заставу в EUR125 млн і зобов'язання не виїжджати з Австрії. 30 квітня 2015 року цей самий суд відхилив запит Мін’юсту США про екстрадицію Фірташа до цієї країни, вказавши на неможливість виключити політичні мотиви запиту про видачу українця з боку США. У вересні 2015 року прокуратура Відня (Австрія) подала апеляцію на це рішення, 21 лютого 2017 року Вищий земельний суд Відня задовольнив її.

Подальша затримка у справі була пов'язана з розглядом іще одного запиту на екстрадицію Фірташа - від Іспанії, за яким його затримала прокуратура Відня відразу після засідання OLG 21 лютого 2017 року. Земельний суд через два дні до розгляду запиту по суті відпустив бізнесмена під зобов'язання регулярно з'являтися до суду й не залишати територію Австрії, а також з огляду на заставу в EUR125 млн у справі про екстрадицію в США. Після звільнення зі слідчого ізолятора Фірташ знову заявив, що не винен, а запити США та Іспанії назвав частиною кампанії з його політичного переслідування. Наприкінці 2017 року віденські суди відхилили запит правоохоронців Іспанії на екстрадицію Фірташа.

Потім, за словами захисника українського бізнесмена, Верховний суд Австрії визнав не позбавленою підстав апеляцію українського бізнесмена з проханням переглянути як помилковий вердикт апеляційного суду про його екстрадицію до США всупереч рішенню суду першої інстанції. Розгляд справи у Верховному суді відкладався до ухвалення рішення Суду ЄС про необхідність обов'язкового застосування Хартії основних прав ЄС у рамках поданої Фірташем апеляції в Австрії. Наприкінці жовтня 2018 року цю перешкоду було знято: рішення Суду ЄС відкрило можливість для подальшого розгляду апеляції Фірташа Верховним судом Австрії.

Крім того, захист українського бізнесмена оскаржив законність екстрадиції в Конституційному суді Австрії, проте також безрезультатно.

Паралельно адвокат Фірташа 9 травня 2017 року направив клопотання судді Паллмаєр про закриття справи, порушеної Міністерством юстиції США стосовно Фірташа, стверджуючи, що в обвинувальному висновку відсутній будь-який здійснений ним незаконний акт, який мав місце в США або стосувався США. Вебб також зазначав, що Фірташ ніколи не звертався по американську візу і не в'їжджав до США, а єдиний зв'язок із Чикаго - це зареєстрований у місті мобільний телефон, що фігурує у справі. На думку адвоката, прив'язка Boeing до можливого "титанового проекту" Фірташа в Індії, на якій американські прокурори будують свої обвинувачення, також є некоректною.

Однак суддя Паллмаєр 22 червня 2019 року відхилила клопотання про припинення справи проти Фірташа в США напередодні призначеного на 25 червня засідання Верховного суду в Австрії про його екстрадицію до США. Суддя постановила, що уряд США може висунути обвинувачення в тому, що Фірташ і його діловий партнер використовували американські фінансові інститути у своїх спробах підкупити державних чиновників в Індії.

Фірташа в суді США представляв колишній федеральний прокурор США в Чикаго Ден Вебб, який 22 червня заявив, що рішення в США не має ніякого стосунку до того, чи буде бізнесмен екстрадований.

На думку американських ЗМІ, пильна увага до цієї справи в США пов'язана з минулими діловими відносинами, які Фірташ мав із Полом Манафортом, колишнім головою передвиборчої президентської кампанії Дональда Трампа, який наразі відбуває тривалий термін тюремного ув'язнення за фінансові злочини, не пов'язані зі справою Фірташа. Засоби масової інформації також зазначають, що і Манафорт, і Фірташ мають тісні зв'язки з провідними політиками України та Росії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА