15:32 25.06.2019

Гройсмана не викликали на допит у рамках розслідуваних ДБР справ за заявами Портнова та Шуфрича

3 хв читати
Гройсмана не викликали на допит у рамках розслідуваних ДБР справ за заявами Портнова та Шуфрича

Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана не викликали на допит до Державного бюро розслідувань (ДБР) у зв'язку з розслідуваними кримінальними провадженнями за заявами екс-заступника глави Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрія Портнова, а також народних депутатів Василя Німченка та Нестора Шуфрича (обидва - фракція "Опозиційний блок"), повідомив прес-секретар прем'єра Василь Рябчук.

"Прем'єра не викликали на допит до ДБР", - сказав Рябчук агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Раніше у вівторок адвокат п'ятого президента України Петра Порошенка, партнер адвокатського об'єднання "Головань і партнери" Ігор Головань повідомив агентству "Інтерфакс-Україна", що Порошенка не викликали на допит до ДБР у зв'язку з розслідуваннями за заявами Портнова, Німченка та Шуфрича. "Наскільки мені відомо, він (Порошенко - ІФ) не отримував повісток", - сказав адвокат.

При цьому Головань висловив здивування у зв’язку з тим, які саме пояснення Порошенка можуть бути важливі слідству, оскільки вважає інформацію в заявах надуманою та юридично не обґрунтованою. За словами адвоката, і Портнов, і Шуфрич у своїх заявах до ДБР "щось пишуть, не наводячи жодних конкретних фактів".

Також Головань додав, що як такі слідчі дії в цих провадженнях не проводяться. "Я слабо собі уявляю, які там можна проводити слідчі дії. Я допускаю, що можуть витребувати документи", - сказав він.

Як повідомлялося, в статті, опублікованій у тижневику "Дзеркало тижня. Україна", зазначалося, що близько місяця тому до ДБР надійшло депутатське звернення-повідомлення, підписане Німченком і Шуфричем. Парламентарії стверджують: президент Порошенко, спікер парламенту Андрій Парубій і прем'єр Гройсман, "діючи спільно, в змові, з прямим умислом на захоплення неконституційним і незаконним способом державної влади (...) вдалися до зловживання службовим становищем і прямого порушення конституційних норм... ".

Заявники стверджують, що Порошенко, Парубій і Гройсман скоїли "злочини, що полягають у захопленні державної влади, змові щодо її захоплення, зловживанні владою і службовим становищем".

З точки зору Німченка і Шуфрича, в момент призначення Гройсмана прем'єром у парламенті не існувало коаліції, сформованої відповідно до вимог Конституції. Депутати вважають це прямим порушенням Основного закону та кримінальним правопорушенням, просять ДБР вважати їхнє звернення повідомленням про скоєння злочину і внести відповідні матеріали до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

У Єдиному державному реєстрі судових рішень міститься рішення Шевченківського районного суду Києва від 7 червня, яке за скаргою народного депутата Німченка зобов'язує ДБР відкрити провадження щодо вчинення злочинів високопосадовцями (президентом України, прем'єр-міністром і головою Верховної Ради), передбачених ч.1 ст.109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ч.2 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем) КК України.

У рішенні зазначається, що депутатське звернення Німченка (особа 1) та ще одного народного депутата (особа 8) було направлено до ДБР 27 травня, однак у встановлений термін ДБР не розпочало кримінальне провадження.

Шевченківський райсуд задовольнив скаргу Німченка на бездіяльність уповноваженої особи ДБР, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

Ворог обстріляв із артилерії Куцурубську громаду Миколаївської області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА