15:33 28.06.2019

Звільнені з ОРДЛО українці в п'ятницю прибудуть із Мінська до Києва

2 хв читати
Звільнені з ОРДЛО українці в п'ятницю прибудуть із Мінська до Києва

Звільнені в односторонньому порядку четверо українських громадян, раніше утримуваних на непідконтрольній території Донбасу, в п'ятницю прилетять із Мінська до Києва.

Як розповів журналістам у Мінську голова політради партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктор Медведчук (трансляцію вели деякі українські телеканали), йому передали документи про їх звільнення та українські паспорти, за якими вони зможуть вилетіти в п'ятницю з Мінська до Києва "найближчим часом, літак нас уже чекає".

Він уточнив, що до Мінська українців доставили літаком із Ростова.

На запитання журналіста, в яких умовах утримувалися і що їх очікує в Україні, спочатку прозвучала відповідь "Без коментарів". Потім українці зазначили, що їх зустрічатимуть рідні. На запитання про самопочуття сказали "нормально, відмінно".

Один зі звільнених сказав: "Емоції, звичайно, переповнюють. Чому без коментарів? Це буде некрасиво. Ми вдячні всім, хто займається питанням звільнення".

Вони розповіли також, що про повернення додому дізналися чотири дні тому.

У свою чергу Медведчук заявив, що його участь у звільненні українських громадян жодних сином не пов'язана в передвиборчою кампанією в Україні.

"Коли хтось намагається обвинуватити з приводу виборів, я хочу нагадати, що я займаюся обмінами і звільненням із травня 2014 року. (...) я цими процесами постійно займався", - сказав Медведчук.

Медведчук стверджує, що з урахуванням цих звільнених він сприяв звільненню в односторонньому порядку 489 осіб.

"Посередником, як я вже сказав, не був і не планую бути, а представляю інтереси партії, представляю інтереси людей, які хочуть миру... і представляю родичів, які хочуть бачити своїх чоловіків, синів вдома, на батьківщині", - сказав політик.

Медведчук зазначив, що не знає, як діятиме нова влада в питанні обміну утримуваними. "Але з урахуванням навіть вчорашньої реакції пана Зеленського мені слабо віриться в те, що такі обміни або звільнення продовжаться", - вважає він.

"Нова влада, яка прийшла, на жаль, жодних конкретних кроків із приводу того, щоб звільнення або обміни відбулися, не здійснювала. Я неодноразово заявляв, що для проведення обміну всіх утримуваних на всіх утримуваних потрібно кілька днів, тому що списки узгоджуються як однією, так і іншою стороною. Донецьк і Луганськ пропонував це зробити протягом... півтора року. Але українська влада стара і вже нова поки що на це не реагувала", - сказав політик.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Доценко: Український Червоний Хрест передає досвід, набутий під час війни, міжнародним партнерам

За час війни Росія зруйнувала і пошкодила понад 20 офісів і складів ТЧХУ - Доценко

Понад 20 загонів швидкого реагування ТЧХУ працюють в Україні - гендиректор Доценко

ВАКС засудив мера Рені до дев'яти років позбавлення волі

Держмитслужба України: Ймовірно, планується блокування пункту пропуску "Медика-Мостиська"

Пошуково-рятувальну операцію в Чернігові завершено: 18 загиблих, 78 поранених

Збито всі 13 ударних безпілотників "Шахед", які атакували Україну

Суд обрав запобіжний захід організаторам злочинної групи Чернівецької митниці

Віцеканцлер Німеччини Габек прибув в Україну для підготовки конференції з відновлення

Прем'єр Нідерландів готовий закуповувати у партнерів системи ППО Patriot для постачання Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА