13:04 30.06.2019

УГКЦ знову проситиме у Риму статус патріархату - архієпископ Святослав

2 хв читати

Глава Української греко-католицької церкви (УГКЦ) верховний архієпископ Києво-Галицький Святослав (Шевчук) під час липневої зустрічі в Римі обговорюватиме з Папою Римським Франциском питання отримання від Ватикану статусу патріархату.

"Ми просимо його (понтифіка - ІФ) про це на кожній зустрічі, зокрема коли говоримо про те, як ми живемо... З нашого боку ми робимо все, щоб функціонувати як патріарша церква. А питання визнання (нестворення чи проголошення) - це питання, яке належить до вирішення Вселенського Архієрея, і ми поважаємо свободу його рішення", - повідомив глава УГКЦ в інтерв'ю" Релігійно-інформаційній службі України ".

"Для нас патріархат - це не тільки якийсь титул чи звання, а перш за все - спосіб існування... Наш спосіб упорядкувати пастирське життя відповідає способу існування саме патріарших структур... Очевидно, що ми в спілкуванні з Апостольською столицею, але центр глобальної єдності нашої Церкви відбувається через предстоятеля. Тому наші єпископи з усього світу відповідають не тільки за свою єпархію, а й за всю нашу церкву в усьому світі. тобто коли потрібно вибрати нового єпископа для Австралії, то наші єпископи з усього світу шукають кращого кандидата і голосують за цей вибір. Тому це спосіб існування як патріаршої церкви", - заявив архієпископ Святослав.

Він наголосив, що саме глава УГКЦ "освячує щорічно миро для всієї церкви". "Ми не беремо миро з Ватикану чи деінде. Глава церкви освячує миро в Києві, а потім воно розходиться по світу. І всіх дітей, яких хрестять у будь-якій частині світу, помазують миром, яке було освячено в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві" , - повідомив предстоятель УГКЦ.

За його словами, вживання в деяких документах УГКЦ і під час літургії титулу патріарха - це вже традиція, "тому що народ має право на це - молитися за патріарха, і така термінологія відповідає нашій церковнослов'янській традиції", а "термінологія верховного архієпископства походить із грецького світу, і вона до кінця не відповідає нашим реаліям".

Раніше архієпископ Святослав повідомляв, що Франциск запрошує ієрархів УГКЦ на зустріч, яка відбуватиметься в Римі 5 і 6 липня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

Втрати ЧАЕС унаслідок російської окупації сягнули 3 млрд грн - міністр Стрілець

Українська авіація за добу завдала ударів по 11 місцях скупчення окупантів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА