07:20 01.07.2019

Туск перервав саміт ЄС для нових консультацій з керівниками держав-членів

2 хв читати
Туск перервав саміт ЄС для нових консультацій з керівниками держав-членів

Офіційний представник голови Європейської ради Дональда Туска Пребен Ааманн повідомив про припинення саміту ЄС, на якому обговорюються призначення на ключові пости в Євросоюзі.

"Європейська рада призупинена його головою. Туск тепер буде організовувати двосторонні зустрічі з лідерами. Європейська рада відновиться після завершення двосторонніх переговорів", - написав прес-секретар у своєму твіттері.

Саміт ЄС, який через складні консультації протягом неділі і без того відійшов від оголошеного графіка, опинився в черговому глухому куті в дискусіях про те, хто повинен стати главою Європейської комісії.

Як повідомляють анонімні джерела, на які посилаються європейські ЗМІ, провідна політична сила в Європейському парламенті - Європейська народна партія (ЄНП) - відмовилася від досягнутого "на полях" саміту G20 в Осаці компромісу провідних країн ЄС про розподіл керівних посад у ключових інституціях Євросоюзу, на який розраховували противники принципу висунення кандидатами лідерів партійних списків (spitzenkandidat), зокрема, німця Манфреда Вебера.

Результатом компромісу мало стати висування на пост голови ЄК кандидата соціалістів, які отримали на виборах до Європарламенту другий результат, нідерландця Франса Тіммерманса.

Про те, що керівники країн ЄС, які входять до ЄНП відмовляться від наміру мати на чолі Єврокомісії свого висуванця, заявив журналістам на саміті і прем'єр-міністр Ірландії Лео Варадкар.

"Ніхто з керівників від ЄНП не прийняв угоди, що обговорювалась в Осаці", - сказав Варадкар. За його словами, "ім'я Вебера, як і раніше, на столі".

Як стверджують джерела, ЄНП нібито була готова відмовитися від посади голови Єврокомісії за умови отримання постів глав Європейської ради та Європейського парламенту.

Але компроміс, який не влаштував ЄНП, полягав у тому, що Тіммерманс призначався би головою Єврокомісії, Вебер обирався главою Європарламенту, Європейську раду очолив би ліберал, а правоцентристи Європейської народної партії отримали б ще пост високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки, пояснюють європейські ЗМІ.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА