09:06 01.07.2019

Фінляндія починає головувати в Раді ЄС

3 хв читати
Фінляндія починає головувати в Раді ЄС

Головуючий мандат Фінляндії в Раді ЄС починається в понеділок, він триватиме до 31 грудня цього року.

Програма головування Фінляндії в Раді ЄС відкривається розділом "Загальні цінності і правова держава є наріжними каменями європейських дій". У документі підкреслюється важливість забезпечення поваги основних цінностей ЄС.

Фінляндія на чолі Ради ставить завдання пошуку ефективних засобів, які могли б гарантувати повагу загальних цінностей Євросоюзу в державах-членах ЄС. У програмі також йдеться про необхідність розвитку діалогу щодо правової держави, продовження переговорів про обумовленість виділення європейських фондів повагою принципів правової держави. Ще одним пунктом документа є боротьба проти корупції, яка підриває базові цінності і правила союзу, підриває довіру громадян до влади і порушує здорове фінансове управління.

Другий розділ програми головування Фінляндії присвячений створенню "конкурентоспроможного і соціально інклюзивного" Євросоюзу.

"Європейська економіка продовжить нарощувати свій потенціал, але в уповільненому темпі. Напруженість у міжнародній торгівлі, зміни в сфері праці і технологій, а також старіння населення є важливий виклик для економічного зростання, зайнятості та процвітання", - йдеться в документі.

"Ми повинні прагнути до конкурентоспроможного і соціально інклюзивного ЄС. (...) Євросоюзу потрібна довгострокова глобальна стратегія, яка стимулює стійке економічне зростання і конкурентоспроможність", - наголошується в програмі.

Фінляндія також вважає за необхідне всебічне використання потенціалу наукових досліджень, інновацій, а також цифрових технологій в ЄС.

"Сприяючи знань і освіти, територіальної та соціальної рівності і рівності між жінками і чоловіками, ЄС забезпечить стійке економічне зростання і добробут своїх громадян. Водночас він повинен розвивати соціальну взаємодію своїх громадян і покращувати їх можливості працювати і розвивати свої знання. Особливу увагу слід приділити соціальній включеності і зайнятості молоді. Ми не можемо дозволити собі втратити покоління", - наголошується в програмі Фінляндії.

Третій розділ присвячений проблемі зміни клімату та скорочення викидів вуглекислого газу. У програмі головування Фінляндії йдеться, що "ЄС має зміцнити свій імідж світового лідера в сфері клімату".

"З цією метою Євросоюзу слід розробити довгострокову стратегію на захист клімату, щоб стати вуглецево-нейтральним, починаючи з 2050 року", - закликають у Гельсінкі.

У Фінляндії вказують на те, що перехід до вуглецево-нейтральної Європи посилить економічне зростання і конкурентоспроможність ЄС.

Останній, четвертий розділ програми головування Фінляндії присвячений захисту громадян ЄС. В цьому напрямку Гельсінкі виділяє три вектори: захист Європи від наслідків конфліктів у сусідніх з ЄС регіонах, боротьба проти транскордонної злочинності і тероризму, а також забезпечення внутрішньої безпеки Євросоюзу.

Для цього Фінляндія пропонує використовувати такі зовнішньополітичні інструменти, як дипломатія, операції з управління кризовими ситуаціями, торгова політика і допомога розвитку.

"ЄС повинен сприяти багатостороннім рішенням і посилювати свій внесок у попередження конфліктів і посередницьку діяльність", - йдеться в програмі.

Забезпечення загальної безпеки громадян ЄС передбачає боротьбу з транскордонною злочинністю та тероризмом. Ставиться також завдання гарантування безпеки кордонів.

Фінляндія буде прагнути до поліпшення співпраці держав-членів ЄС в попередженні внутрішньої злочинності, в удосконаленні застосування законів і в галузі цивільного захисту.

"Настав час дати оцінку стратегії внутрішньої безпеки ЄС, щоб визначити її сильні аспекти та аспекти, які слід розвивати. Необхідно ідентифікувати нові загрози для внутрішньої безпеки, щоб підсилити можливості ЄС реагувати на них. Під час цієї оцінки потрібно нагадати, що внутрішня і зовнішня безпека все більш і більш пов'язані. ЄС повинен підготуватися протистояти єдиним фронтом майбутнім загрозам", - закликає Гельсінкі.

Головування Ради ЄС здійснюється по черзі кожною державою-членом терміном шість місяців. У цей піврічний період відповідна країна Євросоюзу головує на засіданнях рад різного профілю, крім Ради ЄС із закордонних справ, займається підготовкою і обговоренням з Єврокомісією і Європарламентом законопроектів ЄС, організує загальносоюзні заходи політичного та культурного спрямування.
 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поки що немає жодного підтвердження, що РФ насправді має намір завдати ударів по лікарнях у Києві - військова адміністрація

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

Інформатора воєнної розвідки РФ, який шпигував за артилерією ЗСУ, засуджено до 11 років в'язниці

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА