19:56 02.07.2019

МінТОТ пропонує відновити санкції проти Молдавського метзаводу, який продовжує працювати на російську "оборонку"

3 хв читати
МінТОТ пропонує відновити санкції проти Молдавського метзаводу, який продовжує працювати на російську "оборонку"

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ) пропонує відновити застосування санкцій щодо ВАТ "Молдавський металургійний завод" (ММЗ, Рибниця, непідконтрольне Молдові Придністров'я), який раніше вже перебував під санкціями за рішеннями РНБО України з 2018 р., проте в березні 2019 р був виключений зі списку санкцій.

"ММЗ, основною діяльністю якого є переробка металобрухту та виробництво металопрокату, вже перебував під санкціями за рішеннями РНБО в травні і червні 2018 року, проте в березні 2019 року був виключений зі списку санкцій юридичних осіб. Однак, за наявною інформацією, ММЗ не припинив діяльності, яка завдає шкоди національним інтересам України, та підлягає включенню до санкційних списків", - повідомляє прес-служба МінТОТ у вівторок.

Так, вказується в інформації, одним з найбільших покупців продукції ММЗ є Російська Федерація, зокрема, продукція закуповується і для потреб російського оборонного замовлення.

"ММЗ розташований на території Республіки Молдова в Придністровському регіоні, проте де-факто перебуває під контролем бенефіціарів власників, пов'язаних з російською владою. Влада України раніше вживала заходів щодо незаконної діяльності ММЗ, здійснюваної, зокрема, з використанням афілійованих структур для виконання замовлень підсанкційних підприємств", - уточнили в МінТОТ.

Так, Мінприроди України було прийнято рішення щодо призупинення дозволів на транскордонне переміщення металобрухту до ММЗ, а в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України здійснюється антидемпінгове розслідування щодо імпорту металопродукції з Молдови. Також в останні роки в Україні розпочато декілька розслідувань, стосовно діяльності ММЗ у сфері торгівлі металобрухтом.

"Включення ММЗ до списку санкцій унеможливить економічні відносини з Україною, дозволить обмежити або припинити економічні відносини з країнами ЄС", - вказують у міністерстві.

МінТОТ підготувало і направило на опрацювання відповідний проект розпорядження в органи державної влади.

"Надалі це розпорядження буде винесено на розгляд уряду і на засідання Ради національної безпеки і оборони України", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, рішенням від 21 березня 2019 р РНБО виключило з введеного раніше указом президента від 21 червня 2018 року списку санкцій найбільше підприємство Придністров'я - ВАТ "Молдавський металургійний завод", а також ще низку компаній.

Діючі до виключення зі списку санкцій обмежувальні заходи передбачали: блокування активів (тимчасове обмеження права особи користуватись і розпоряджатись належним йому майном); обмеження торгових операцій; запобігання виведення капіталів за межі України; зупинення виконання економічних і фінансових зобов'язань; заборона на здійснення держзакупівель товарів, робіт і послуг у юридичних осіб-резидентів іноземної держави державної форми власності та юридичних осіб, частка статутного капіталу яких перебуває у власності іноземної держави, а також держзакупівель у інших суб'єктів господарювання, які здійснюють продаж товарів, робіт, послуг, походженням з іноземної держави, до якої застосовані санкції згідно із законом.

ММЗ, побудований у 1985 році, спеціалізується на переробці брухту чорних металів. Це одне з найбільших підприємств непідконтрольного Молдові Придністров'я, раніше забезпечувало близько 70% експорту регіону. До складу заводу входять два основні цехи - електросталеплавильний потужністю 1 млн тонн сталі і сортопрокатний потужністю 0,9 млн тонн прокату на рік.

До введення санкцій в 2018 році ММЗ був одним з основних споживачів експортованого з України брухту чорних металів: Україна поставляла на завод близько 80% всього експортованого брухту чорних металів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський ввів у дію рішення РНБО, що забороняє військовим грати в азартні ігри в Інтернеті

На Вінниччині невідомі вночі розстріляли поліцейських, один із них загинув, у двох областях запроваджено спецоперацію

Ворог за добу здійснив майже 300 ударів по семи населених пунктах Запорізької області

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область, є загиблий

На Харківщині з-під завалів зруйнованої ворожими обстрілами госпбудівлі врятовано людину

Окупанти продовжують обстрілювати Дніпропетровську область, суботу оголошено Днем жалоби через жертви напередодні

Ліквідовано дві ворожі керовані авіаракети та три розвіддрони

ЗС України продовжують відбивати ворожі атаки на шести напрямках

Росіяни вдарили ракетами по Запоріжжю, пошкоджено об'єкт інфраструктури

Росіяни за добу здійснили 29 ракетних і 67 авіаударів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА