20:29 02.07.2019

У Чорне море для участі в "Сі Бриз-2019" зайшли ще два бойових кораблі НАТО

3 хв читати
У Чорне море для участі в "Сі Бриз-2019" зайшли ще два бойових кораблі НАТО

Британський есмінець HMS Duncan і канадський фрегат HMCS Toronto у вівторок ввечері, пройшовши Босфор, увійшли в акваторію Чорного моря, повідомили "Інтерфаксу" поінформовані джерела.

За наявними даними, вони візьмуть участь у військово-морських навчаннях Sea Breeze 2019, які проводять США та Україна, що почались у понеділок в північно-західній частині Чорного моря. В них також беруть участь ВМС Румунії, Болгарії, Туреччини і Грузії. Наразі британський і канадський кораблі йдуть у напрямку Одеси.

Як повідомлялося, минулої суботи в Чорне море для участі в навчаннях зайшов американський есмінець USS Carney, оснащений крилатими ракетами Tomahawk з дальністю дії 1,6 тис. км.

Carney, також оснащений системою протиракетної оборони Aegis, поряд з есмінцями ВМС США Donald Cook, Porter і Ross, розміщений на постійній основі в Європі на іспанській військово-морській базі в Роте. Ці кораблі разом з наземними базами ПРО Aegis у Польщі і Румунії є складовими частинами програми побудови європейської поетапної адаптивної системи протиракетної оборони.

Тим часом, російські військові заявили, що відслідковуватимуть дії ракетного есмінця ВМС США Carney. "До безпосереднього спостереження за діями американського військового корабля приступив сторожовий корабель Чорноморського флоту "Сметливый", - повідомили російські військові.

Українсько-американські навчання "Сі Бриз-2019" (Sea Breeze 2019) стартували 1 липня в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях, а також у північно-західній частині Чорного моря. Під час навчань військові з двох десятків країн відпрацюють виконання завдань за стандартами НАТО - на землі, у воді, під водою і в повітрі.

Усього в навчаннях планують взяти участь близько 30 кораблів, 30 літальних апаратів і більше 900 чоловік особового складу, з яких 10 одиниць корабельно-катерного складу Морської охорони, вертольоти і 2 літаки прикордонної авіації та близько 200 чоловік персоналу Держприкордонслужби України.

У морській компоненті заплановані артилерійські стрільби та багато вправ, суть яких не розголошується, оскільки залишається актуальним режим "вільної гри" (free play), в якому раптові завдання будуть надходити від багатонаціонального штабу навчань.

Новацією цьогорічних навчань стане відпрацювання річкового елемента. За легендою, ворожі елементи будуть намагатися заблокувати вихід до моря з найбільшої водної артерії Європи - річки Дунай. Корабельно-катерний склад Морської охорони отримає завдання забезпечення супроводження транспортних цивільних суден річкою і їх вільний прохід через гирло Дунаю до Чорного моря. В даному навчальному елементі будуть задіяні виключно сили Держприкордонслужби України, зокрема Морської охорони.

При цьому командувач Військово-морських сил Збройних сил України Ігор Воронченко на відкритті навчань заявив, що план проведення "Сі Бриз-2019" був змінений через дії РФ в акваторії Чорного моря.

"Спроби північного сусіда сплутати карти раптовим закриттям району плавання не злякають багатонаціональний штаб. Ми сприйняли це як додатковий виклик і готові адекватно протидіяти. Зараз маневри територіально переплановані і відбудуться за задумом штабу навчань", - сказав Воронченко.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА