20:31 02.07.2019

Представник Зеленського заперечує можливість колапсу ринку електроенергії від рішення суду щодо тарифів "Укренерго"

2 хв читати
Представник Зеленського заперечує можливість колапсу ринку електроенергії від рішення суду щодо тарифів "Укренерго"

Заява НЕК "Укренерго" про можливий колапс на ринку електроенергії через рішення Окружного адмінсуду Києва про зупинку рішення регулятора НКРЕКП про підвищення тарифів для цієї компанії є політичним, колапсу не буде, заявляє представник президента Володимира Зеленського в уряді Андрій Герус .

"У нас так завжди, як тільки питання стосується тарифів монополістів, то це "колапс". А як ростуть тарифи для споживачів, то це "реформа". Ніякого колапсу не буде", - написав він на своїй сторінці в мережі Facebook у вівторок ввечері .

За його словами, це рішення буде оскаржено, ймовірно, вже 3 липня і стосується фінансових доходів однієї компанії, не змінюючи ні моделі ринку, ні роботи електростанцій.

Герус додав, що НКРЕКП уже підготувало проект постанови про нові тарифи для "Укренерго" з 1 серпня, і компанія отримає всі недоотримані тарифні гроші й розрахується з усіма своїми контрагентами.

Водночас представник президента зазначив, що проблеми із запуском 1 липня нової моделі ринку існують. За його даними, за ніч 2 липня диспетчер "Укренерго" дав 40 аварійних команд диспетчеру "Укргідроенерго" з підйому і розвантаження потужностей, тоді як раніше таких команд було 2-4.

"З тієї інформації, яку я отримую, зростання кінцевих тарифів на електроенергію набагато перевищує всі обіцянки чиновників і "немонополістов". Завтра обговоримо це публічно - чи можна таке вважати реформою", - додав Герус, не уточнивши показників.

Рішення Окружного адміністративного суду Києва щодо забезпечення позову акціонерного товариства "Нікопольський завод феросплавів" до Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) у вигляді призупинення постанов регулятора за тарифами для НЕК "Укренерго" унеможливлює функціонування нової моделі оптового ринку електричної енергії, повідомили в "Укренерго".

Раніше у вівторок "Укренерго" заявило, що рішення Окружного адмінсуду призведе до колапсу нового ринку, оскільки призупинені постанови регулятора були прийняті на забезпечення нових алгоритмів роботи ринку. Зокрема, в нових тарифах "Укренерго" були враховані витрати електроенергії в магістральних мережах при передачі, компенсація за електроенергію, вироблену з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), вартість допоміжних послуг, що надаються генеруючими компаніями для Об'єднаної енергосистеми (ОЕС) для забезпечення необхідного рівня резервів .

"Незастосування цих тарифів унеможливлює оплату електричної енергії, яка витрачається в магістральних мережах, компенсацію виробникам, які працюють за "зеленими" тарифами, а також плату за додаткові послуги, тобто підтримку резервів в ОЕС, а отже, робить неможливим функціонування нової моделі ринку", - стверджує голова "Укренерго" Всеволод Ковальчук.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Миколаєві під час гасіння пожежі постраждало 5 рятувальників

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА