21:11 02.07.2019

ТКГ погодить затверджений СММ ОБСЄ графік знесення фортифікаційних споруд у районі Станиці Луганської протягом тижня

3 хв читати
ТКГ погодить затверджений СММ ОБСЄ графік знесення фортифікаційних споруд у районі Станиці Луганської протягом тижня

Тристороння контактна група (ТКГ) з врегулювання ситуації на Донбасі на зустрічі в Мінську (Білорусь) у вівторок ухвалила рішення протягом тижня узгодити в обов'язковому порядку затверджений Спеціальною моніторинговою місією (СММ) ОБСЄ графік подальшого демонтажу фортифікаційних споруд у районі Станиці Луганської (Луганська обл.).

"З приводу подальшого демонтажу фортифікаційних споруд у районі Станиці Луганської вирішено впродовж тижня узгодити графік знесення цих споруд, графік має погодити СММ ОБСЄ", - повідомила прес-секретар другого президента України, представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук у вівторок увечері за підсумками зустрічі.

Як повідомлялося, розведення сил у Станиці Луганській, яке з 2016 року зривалося більш як 80 разів, почалося опівдні 26 червня. Тоді штаб Операції об'єднаних сил повідомив, що у КПВВ "Станиця Луганська" відбувся перший етап відведення українських підрозділів під наглядом ОБСЄ. За відведенням військ також спостерігав особисто командувач об'єднаних сил генерал-лейтенант Олександр Сирський. За його словами, це перший етап відведення сторін від околиць Станиці.

У СММ ОБСЄ також повідомили, що почали фіксувати 26 червня процес розведення сил і засобів: особовий склад Збройних сил України та члени незаконних збройних формувань залишали їхні крайні передові позиції разом із озброєнням і виходили за межі ділянки розведення.

"Спостерігачі також відзначили, що в межах ділянки розведення Збройні сили України почали проводити роботи з демонтажу передових фортифікаційних споруд і розмінування, а члени збройних формувань проводили роботи з демонтажу укриття, а також прибрали кілька бетонних блоків на ділянці розведення і почали облаштовувати нову контрольно-пропускну інфраструктуру за межами ділянки розведення", - відзначили в СММ.

27 червня прес-центр Операції об'єднаних сил повідомив, що в районі Станиці Луганської противник завершив перший етап відведення своїх сил і відійшов від пішохідного моста, відповідно до мирного плану та реалізації рамкового рішення тристоронньої контактної групи від 20 вересня 2016 року.

29 червня СММ ОБСЄ отримала ноту Міністерства закордонних справ України, в якій повідомляється про те, що відведення сил і засобів ЗСУ на узгодженій ділянці розведення в районі Станиці Луганської завершено.

30 червня місія отримала листа від збройних формувань з непідконтрольних уряду районів Луганської області, в якому повідомляється про те, що вони завершили розведення сил і засобів на узгодженій ділянці розведення в районі Станиці Луганської.

У той самий день представник України в тристоронній контактній групі Леонід Кучма повідомив агентству "Інтерфакс-Україна", що СММ ОБСЄ найближчим часом проведе верифікацію відведення військових із району "Станиця Луганська" з обох сторін і представить остаточний висновок. "За нашими попередніми даними, війська з російської сторони були відведені. Однак СММ ОБСЄ має підтвердити цей факт", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА