17:19 03.07.2019

Україна заявила в IMO про незаконну діяльність Російського морського регістра судноплавства в Криму та зажадала звільнення захоплених моряків

2 хв читати
Україна заявила в IMO про незаконну діяльність Російського морського регістра судноплавства в Криму та зажадала звільнення захоплених моряків

Українська делегація в Міжнародній морській організації (IМО) поінформувала держав-членів про факти ведення Російським морським регістром судноплавства (РМРС) господарської діяльності на тимчасово окупованій території Криму в порушення вимог законодавства України та відповідних резолюцій ООН.

Як наголошується в повідомленні на сайті Міністерства інфраструктури України, незаконна діяльність РМРС у Криму, зокрема, полягає в наданні суднам послуг конвенційного огляду та сертифікації для подальшої їх реєстрації під прапором Росії, а також у наданні суднам сюрвеєрських послуг.

Українська делегація наголосила, що будь-які класифікаційні та конвенційні свідоцтва, а також інші документи, видані після 31 липня 2014 року Російським морським регістром судноплавства на тимчасово окупованій території Криму та Севастополя, є недійсними, не створюють жодних правових наслідків і, за своєю суттю, мають вважатися незаконними.

Крім того, зазначають у Мінінфраструктури, представник України та делегації 30 інших країн-членів IMO (зокрема Великої Британії, Естонії, Німеччини, Норвегії, США, Фінляндії, Швеції) закликали Росію до негайного виконання наказу Міжнародного трибуналу з морського права і звільнення незаконно захоплених військово-морських кораблів і 24 членів їхніх екіпажів.

Як повідомлялося, російські силовики 25 листопада 2018 року із застосуванням зброї затримали поблизу Керченської протоки український буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", що прямували з Одеси до Маріуполя. Судна відконвоювали до Керчі. Усі українські військовослужбовці, перевезені з окупованого Криму до московських слідчих ізоляторів, заявили російському слідству, що є військовополоненими.

25 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права ухвалив рішення, яким зобов'язав Російську Федерацію звільнити три українських кораблі і 24 українських моряків, захоплених поблизу Керченської протоки в листопаді 2018 року, і дозволити їм повернутися в Україну. За це рішення проголосували 19 суддів, один суддя - Руслан Колодкін (РФ) - проти. Трибунал зобов'язав РФ доповісти про виконання цього рішення до 25 червня 2019 року.

Також аналогічним голосуванням було ухвалено рішення щодо того, що "Російська Федерація має негайно звільнити 24 затриманих українських військовослужбовців і дозволити їм повернутися в Україну".

Водночас станом на 2 липня 2019 року всіх 24 незаконно затриманих Росією українських військовослужбовців продовжують утримувати в СІЗО м. Москви.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Процедуру ввезення гумдопомоги для потреб муніципалітетів та її використання необхідно спростити - мер Тростянця

Кількість загиблих на Дніпропетровщині збільшилася до дев'яти: у лікарні померла поранена дитина

ГУР: Російський Ту-22МЗ збито тими самими засобами, якими раніше було уражено А-50

Суд заборонив діяльність проросійської партії "Соціал-патріотична асамблея слов'ян" - СБУ

Росіяни 18 разів обстріляли Донеччину, є загиблі - ОВА

"Укрзалізниця" після ранкової ракетної атаки відновила роботу вокзалу станції "Дніпро"

Ядерні об'єкти Ірану не постраждали під час ударів Ізраїлю по Ісфахану - МАГАТЕ

Кількість постраждалих на Дніпропетровщині зросла до 29 осіб - ДСНС

Сили оборони знищили вночі 15 ракет, 14 БПЛА і бомбардувальник Ту-22М3

Авіація НАТО піднімалася в повітря через російські атаки по Україні, повідомляють польські військові

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА