12:30 04.07.2019

Екс-міністр фінансів Великої Британії Осборн претендує на пост глави МВФ

2 хв читати
Екс-міністр фінансів Великої Британії Осборн претендує на пост глави МВФ

Екс-міністр фінансів Великої Британії Джордж Осборн хотів би обійняти пост директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду (МВФ), який звільниться після призначення нинішньої глави фонду Крістін Лагард головою Європейського центрального банку (ЄЦБ), пише газета Financial Times.

За словами джерел газети, у розмовах з друзями Осборн повідомив, що у нього є хороші шанси отримати підтримку як Європи, так і США, і Китаю.

Крім того, Осборн, який є нині редактором газети Evening Standard, нещодавно підтримав Бориса Джонсона, який претендує на посаду прем'єр-міністра Великої Британії, і тепер розраховує, що британський уряд підтримає висунення його кандидатури на посаду глави МВФ, зазначають джерела.

Керівниками МВФ протягом всієї 75-річної історії фонду є представники Європи, однак британців на цій посаді ще не було. Представники уряду Великої Британії вже дали зрозуміти, що Британія в грі, і Brexit не послабив міжнародних амбіцій країни.

Осборн добре знає, що раннє висунення як кандидата є стратегічно важливим: у 2011 році він був першим, хто підтримав Лагард, номіновану на пост глави МВФ, і забезпечив їй серйозну підтримку.

Раніше цього тижня Європейська рада висунула кандидатуру Лагард на посаду голови ЄЦБ, і вона тимчасово склала з себе повноваження директора-розпорядника МВФ. Нового керівника фонду буде обрано радою директорів МВФ, які представляють найбільші економіки світу.

У розмовах із друзями Осборн говорив, що посада керівника МВФ - це захоплива робота в "складний час для міжнародних фінансових інститутів", і нинішній клімат потребує на чолі фонду "вправного політичного комунікатора, а не технократа".

Технократ, який також добре підходить на роль директора-розпорядника МВФ - нинішній голова Банку Англії Марк Карні, який свого часу був призначений на цей пост Осборном, пише FT. Карні, який очолював міжнародну Рауа з фінансової стабільності (Financial Stability Board, FSB), добре відомий у МВФ.

Осборну, можливо, буде складно отримати підтримку Європи, оскільки в єврозоні багато хто вважає, що його дії не принесли користі в період боротьби регіону з фінансовою кризою в 2011 і 2012 рр.

У США, однак, у нього може бути більше підтримки з огляду на його дружбу з деякими республіканцями, відзначають джерела. Китай також може виявитися прихильним до Осборна, враховуючи, що в 2015 році він надав пріоритет відносинам Великої Британії з КНР, виступивши на підтримку створення Азіатського банку інфраструктурних інвестицій (АБІІ).

США і Китай - дві країни, які мають найбільшу вагу при голосуванні в МВФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА