21:27 04.07.2019

Корбан повідомив, що ЄСПЛ визнав порушення його прав під час затримання і тримання під вартою в 2015 році

2 хв читати
Корбан повідомив, що ЄСПЛ визнав порушення його прав під час затримання і тримання під вартою в 2015 році

Український бізнесмен, екс-глава партії "УКРОП" Геннадій Корбан повідомив, що Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав незаконним його затримання в 2015 році і порушення стосовно нього презумпції невинуватості.

"Сьогодні Європейський суд з прав людини опублікував своє рішення за моєю скаргою. Процес тривав близько чотирьох років. За всіма пунктами ЄСПЛ визнав мою правоту", - написав Корбан на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук у четвер.

За його словами, суд визнав незаконним його затримання 31 жовтня 2015 року, "виконане в форматі військової операції" і утримання під вартою.

"Судовий процес, що тривав з 26 до 28 грудня, фактично без перерви - також визнаний незаконним. Порушено право на справедливий суд, порушена презумпція невинуватості щодо мене і багато іншого. Резолютивна частина складається з 9 пунктів", - написав Корбан.

Як наступний крок бізнесмен анонсував подачу скарги в розширену палату ЄСПЛ. "Щоб довести політичне переслідування його як лідера політпартії УКРОП на той момент", - пояснив він.

Корбан також повідомив, що спеціально не звертався за компенсацією, яку йому має виплатити держава Україна. "Вважаю неправильним буде карати державу", - написав він.

Як повідомлялося, Геннадій Корбан був затриманий 31 жовтня 2015 року. 4 листопада йому повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.1 ст.255 (створення та участь у злочинній організації), ч.3 ст.157 (перешкоджання діяльності виборчих комісій), ч.5 ст.191 (йдеться про присвоєння грошових коштів в особливо великих розмірах благодійної організації "Фонд оборони країни"), ч.2 ст.289 та ст.349 Кримінального кодексу України (йдеться про захоплення в Дніпрі як заручників голови Держземагентства України та директора департаменту Дніпропетровської міської ради). Г.Корбану було обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, термін якого закінчувався 31 грудня.

28 грудня Дніпровський районний суд Києва ухвалив рішення змінити запобіжний захід Г.Корбану з домашнього арешту на утримання під вартою строком на 60 днів. Засідання щодо зміни запобіжного заходу тривало кілька днів.

У 2017 році генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що суд визнав Корбана винним і засудив його до умовного терміну.

За інформацією ЗМІ, Корбан у квітні 2016 року звернувся до ЄСПЛ. На його думку, влада України порушила положення ст.3 (заборона на тортури і жорстоке поводження), статті 5 (право на свободу та особисту недоторканність), ст.6 (право на справедливий суд), статті 18 (межі використання обмежень щодо прав ) у поєднанні зі ст.5 Європейської конвенції з прав людини.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Процедуру ввезення гумдопомоги для потреб муніципалітетів та її використання необхідно спростити - мер Тростянця

Кількість загиблих на Дніпропетровщині збільшилася до дев'яти: у лікарні померла поранена дитина

ГУР: Російський Ту-22МЗ збито тими самими засобами, якими раніше було уражено А-50

Суд заборонив діяльність проросійської партії "Соціал-патріотична асамблея слов'ян" - СБУ

Росіяни 18 разів обстріляли Донеччину, є загиблі - ОВА

"Укрзалізниця" після ранкової ракетної атаки відновила роботу вокзалу станції "Дніпро"

Ядерні об'єкти Ірану не постраждали під час ударів Ізраїлю по Ісфахану - МАГАТЕ

Кількість постраждалих на Дніпропетровщині зросла до 29 осіб - ДСНС

Сили оборони знищили вночі 15 ракет, 14 БПЛА і бомбардувальник Ту-22М3

Авіація НАТО піднімалася в повітря через російські атаки по Україні, повідомляють польські військові

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА