13:20 05.07.2019

Гройсман розкритикував рішення судді заблокувати виплату "Нафтогазом" дивідендів за 2018 рік

2 хв читати
Гройсман розкритикував рішення судді заблокувати виплату "Нафтогазом" дивідендів за 2018 рік

Прем'єр-міністр України розкритикував рішення Окружного адміністративного суду Києва, який призупинив рішення Кабінету Міністрів, яким НАК "Нафтогаз України" зобов'язали направити на дивіденди 12,25 млрд грн, що становить 90% чистого прибутку за 2018 рік.

"Нещодавно один із суддів України прийняв рішення за позовами кількох держкомпаній, наприклад "Нафтогазу", зупинити перерахування майже 15 млрд грн дивідендів до бюджету країни компанією "Нафтогаз України", - висловив він незадоволення під час проведення в п'ятницю засідання Кабміну.

Через це Гройсман закликав членів уряду до наступного засідання Кабміну ухвалити протокольне рішення про внесення пропозиції щодо звільнення керівників держпідприємств, які судяться з урядом і не виконують ухвалені ним рішення.

"Державна компанія проти держави - це нонсенс. Це вже не перший суд, яким "Нафтогаз" намагається поставити ультиматум державі... Якщо вони і далі паразитуватимуть на державних питаннях, я не буду це терпіти. Вважаю, потрібно ухвалити протокольне рішення уряду, направити його до наглядових рад і менеджменту компанії. Поставити питання, що до середи вони мають відкликати всі свої позови проти держави. Якщо вони цього не зроблять, я пропоную доручити міністерствам у координації з якими перебувають "Нафтогаз", "Турбоатом", ще якісь підприємства, внести пропозиції на середу про звільнення таких керівників", - сказав він.

Раніше, 3 липня, голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив, що компанія сплатила до державного бюджету дивіденди в розмірі 30% чистого прибутку за 2018 рік, тоді як дію урядової постанови, якою встановлено для Нафтогазу 90-відсотковий норматив сплати дивідендів, призупинено судовим рішенням.

Коболєв запевнив, що після залучення додаткових фінансових ресурсів або завершення закачування газу до ПСГ "Нафтогаз" буде готовий до збільшення виплати дивідендів.

Голова НАК нагадав, що компанія у рамках підготовки до зими, в умовах можливого переривання "Газпромом" транзиту газу з 1 січня 2020 року, має намір закачати до підземних сховищ (ПСГ) додаткові обсяги газу, довівши їх на початок опалювального сезону до 20 млрд куб. м. Для виконання поставленого завдання "Нафтогазу" необхідно додатково знайти близько $600 млн у найкоротші терміни. При цьому будь-яка перерва в закачуванні зробить фізично недосяжним цільовий показник у 20 млрд куб. м.

"Нафтогаз України" як окрема юридична особа у 2018 році скоротив чистий прибуток у 2,8 раза (на 24 млрд 531,525 млн грн) порівняно 2017 роком - до 13 млрд 613,258 млн грн.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА