19:24 05.07.2019

Зеленський подякував визволителям Краматорська і Слов'янська та жителям цих міст за проявлену в 2014 році громадянську позицію

2 хв читати
Зеленський подякував визволителям Краматорська і Слов'янська та жителям цих міст за проявлену в 2014 році громадянську позицію

Президент України Володимир Зеленський подякував усім, хто у 2014 році брав участь у звільненні Краматорська та Слов'янська від російської окупації, і жителям цих міст за проявлену громадянську позицію.

"Ми дякуємо всім, завдяки кому над цими містами знову замайоріли українські прапори, - нашим військовим, добровольцям, правоохоронцям, волонтерам. Ви зробили це, незважаючи на чисельну перевагу противника", - сказав він у п'ятницю на пам'ятних заходах із нагоди п'ятої річниці звільнення Слов'янська та Краматорська від російської окупації.

Зеленський відзначив "воїнів, які героїчно відстояли краматорський аеропорт, були 47 днів в оточенні і 17 днів практично без води".

Особливу вдячність президент висловив жителям звільнених міст. "Ви не стояли осторонь, не боялися виходити на вулицю з українськими прапорами, пережили страшні часи без води, світла, зв'язку. Дехто, ризикуючи життям, пробирався до краматорського аеропорту, щоб допомогти нашим військовим, які тримали оборону", - наголосив він.

Зеленський нагадав, що після того з'явилися білборди з гаслами "Краматорськ - це Україна", "Слов'янськ - це Україна", вони стали трендом, і були підхоплені всіма звільненими містами.

Президент зазначив, що меморіальний камінь на честь загиблих героїв на місці, звідки розпочалося звільнення цих міст, було закладено завдяки волонтерам та активістам, а завдяки людям із різних міст України було побудовано меморіал. Водночас він зазначив, що був шокований тим фактом, що держава в цьому ніяк не допомагала.

"Я зараз не тільки про це меморіал. Ми робитимемо все, щоб можна було сказати: Донбас - це не просто Україна, Донбас - це заможна та процвітаюча Україна", - заявив він.

У прес-службі президента звернули увагу, що Зеленський першим з українських чиновників відвідав цей меморіал. Глава держави поклав квіти до пам'ятних знаків загиблим воїнам-учасникам АТО, зокрема генерал-майору Сергію Кульчицкому та загиблим військовослужбовцям Національної гвардії і співробітникам МВС. Пам'ять полеглих ушанували хвилиною мовчання.

Меморіальний камінь на місці ключового бою, який стався в ніч на 5 липня 2014 року під час звільнення Краматорська та Слов'янська, було встановлено в 2015 році з ініціативи волонтерів і за підтримки місцевих підприємців та активістів. У 2019 році пам'ятник реконструювали, і з'явився знак з іменами військовослужбовців Національної гвардії та співробітників МВС, які разом із генералом Кульчицьким загинули у вертольоті, збитому 29 травня 2014 року поблизу гори Карачун. Пам'ятний знак присвячений усім героям перших місяців війни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стратегічною метою РФ є відновлення слави Радянського Союзу на міжнародній арені - Кулеба

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА