20:05 05.07.2019

Шахрая, що видавав себе за кримінального авторитета, працівника СБУ та друга Кличка, засуджено до 7,5 року ув'язнення

3 хв читати
Шахрая, що видавав себе за кримінального авторитета, працівника СБУ та друга Кличка, засуджено до 7,5 року ув'язнення

Харківський районний суд Харківської області визнав винним і засудив до 7,5 року позбавлення волі 36-річного жителя обласного центру, який шахрайським шляхом виманював гроші у громадян.

Як повідомляє в п'ятницю прес-служба прокуратури Харківської області, чоловіка визнано винним у серії шахрайств, розбої, грабежі та крадіжці (ч. 2, 3, 4 ст. 190, ч. 2 ст. 185, ч. 2 ст. 186, ч. 2 ст. 187 Кримінального кодексу України).

"Зловмиснику присудили 7,5 року позбавлення волі з конфіскацією майна... Наразі вирок суду не набув чинності, оскільки триває час на апеляційне оскарження", - йдеться в повідомленні прокуратури.

Як було встановлено, за неповні три роки (з липня 2013 року до червня 2016 року) обвинувачений заволодів коштами 14 осіб на загальну суму 2,8 млн грн. Жертвами його шахрайств ставали заможні бізнесмени, самотні жінки, випадкові знайомі. Чоловік дуже швидко входив у довіру до майже незнайомих людей, після чого виманював гроші, придумуючи різні історії. Він видавав себе за кримінального авторитета, невиліковно хворого, працівника спецслужб, людину зі зв'язками тощо.

Найбільшу суму (понад 1 млн грн) йому вдалося виманити у подружньої пари, що займалася бізнесом. Обвинувачений познайомився з підприємцями через спільного друга та протягом двох місяців тероризував сім'ю, щоразу придумуючи нові схеми "заробітку". Він інсценував дзвінки із погрозами фізичної розправи та знищення бізнесу, після чого взявся "допомогти" сім'ї уникнути неприємностей. Він запевнив подружжя, що їм погрожують дуже серйозні люди, тому краще відкупитися. Чоловік кілька разів брав у подружжя великі суми грошей, які нібито передавав "погрожувачам", а коли зрозумів, що у такий спосіб отримати гроші більше не вдасться, придумав новий "сюжетний хід": розповів, що вимагачів насправді не існувало, а "відкупні" привласнював їхній спільний знайомий, який навіть не підозрював про існування злочинної схеми.

В іншому випадку обвинувачений представився близьким другом відомого політика, мера одного з обласних центрів (за інформацією джерела "Інтерфакс-Україна", йдеться про міського голову Києва Віталія Кличка) та обіцяв задіяти свої "зв'язки", щоб допомогти іншій подружній парі уникнути великого штрафу. Чоловік запевнив сім'ю в тому, що можна обійтися значно меншою сумою, ніж була нарахована компетентними органами. При цьому обіцяв вирішити проблему законно і надати чеки про сплату фінансових санкцій. Отримавши від своїх знайомих $10,5 тис. на "вирішення питань", він зник разом із грошима.

Познайомившись із жінкою, що працювала адміністратором у кафе, і дізнавшись, що їй бракує грошей на купівлю квартири, обвинувачений представився співробітником СБУ і запевнив, що зможе їй допомогти вирішити проблему. Того ж вечора жінка віддала йому золоті прикраси загальною вагою понад 100 г, які він обіцяв вигідно продати. Але слова не додержав. А коли за кілька місяців дізнався, що його нова подруга втратила паспорт, виманив у неї ще й гроші. Псевдоспецслужбіст розповів жінці, що через свої "канали" дізнався, що на її втрачений паспорт оформили кредит на суму близько 500 тис. грн і пообіцяв залагодити проблеми з банком за неповні 15 тис. грн. Отримавши необхідну суму, він зник із грошима та коштовностями.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА