15:29 08.07.2019

Слідчим ГСУ СБУ доручено допитати власника NewsOne Козака і генпродюсера каналу Голованова у рамках справи про замах на держзраду

3 хв читати
Слідчим ГСУ СБУ доручено допитати власника NewsOne Козака і генпродюсера каналу Голованова у рамках справи про замах на держзраду

Досудове розслідування в кримінальному провадженні про закінчений замах на державну зраду у зв'язку з наміром українського телеканалу NewsOne провести телеміст із російським телеканалом здійснюватиме Головне слідче управління (ГСУ) Служби безпеки України (СБУ), слідчим доручено допитати власника каналу Тараса Козака та генпродюсера Василя Голованова.

"Проведення досудового розслідування доручено слідчим Головного слідчого управління СБУ. Слідчим ГСУ СБУ процесуальний керівник дав доручення щодо допиту власника телеканалу NewsOne Тараса Козака та генерального продюсера телеканалу Василя Голованова, а також проведення необхідних слідчих (розшукових) дій", - написала прес-секретар генпрокурора України Лариса Сарган у Facebook.

Вона зазначила, що в рамках кримінального провадження, яке розслідує ГСУ СБУ за фактами держзради, приготування до перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших збройних формувань в особливий період і фінансування тероризму за ч. 1 ст. 111, ч. 1 ст. 14 ч. 1 ст. 114-1, ч. 1 ст. 14 ч. 2 ст. 258-5 КК України, встановлено новий епізод замаху на державну зраду у формі надання іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

Йдеться про те, що між українським телеканалом NewsOne і телеканалом "Россия 1", який входить до складу Всеросійської державної телевізійної і радіомовної компанії, щодо якої указом президента України від 14 травня 2018 року застосовано санкції, на 12 липня було заплановано проведення телемосту з громадянами України та Росії, що є порушенням чинного законодавства України та інформаційною підтримкою країни-агресора щодо окупації Криму та територій Донбасу.

Це підпадає під дію ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада).

Генпрокуратура із цього приводу 8 липня зареєструвала в ЄРДР кримінальне провадження за ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 111 КК України (закінчений замах на державну зраду).

Раніше про цю справу повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко. "У зв'язку з намірами телеканалу NewsOne провести спільний телеміст з російським підсанкційним каналом Генпрокуратура зареєструвала сьогодні провадження про замах на скоєння державної зради шляхом надання інформаційної підтримки підривній діяльності проти України", - написав Луценко на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Він також повідомив про виклик на допит власника телеканалу та підготовлюване подання про арешт активів телеканалу. "Причетні - від власника каналу до ведучого, що оприлюднив анонс - викликані на допит. Готується подання до суду про арешт активів", - написав Луценко.

Раніше на 12 липня було анонсовано телеміст між забороненим в Україні російським телеканалом і телеканалом NewsOne, про що у своїй програмі "Вести недели" на телеканалі "Россия 1" заявив скандальний російський телеведучий Дмитро Кисельов.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що мета анонсованого телемосту - розділити українців на два табори напередодні виборів, і закликав громадян не піддаватися на провокації.

У понеділок телеканал NewsOne повідомив про скасування телемосту з російським каналом "Россия 1". Згідно із заявою українського каналу, це рішення ухвалено "через прямі погрози фізичної розправи на адресу каналу, журналістів та їхніх сімей".

У російському медіахолдингу ВДТРК, до якого входять телеканали "Россия 1" і "Россия 24", заявили, що не вбачають підстав для скасування телемосту з NewsOne.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА