11:28 09.07.2019

Переможниця конкурсу на посаду в апараті ВАКС незаконно нараховувала собі 400% премій і приховує майно чоловіка - ЦПК

3 хв читати
Переможниця конкурсу на посаду в апараті ВАКС незаконно нараховувала собі 400% премій і приховує майно чоловіка - ЦПК

Оксана Літвінова, котра перемогла в конкурсі на посаду заступника керівника апарату Вищого антикорупційного суду України (ВАКС), незаконно нараховувала собі 400% премій і приховує майно чоловіка, заявляє громадська організація "Центр протидії корупції" (ЦПК).

Як повідомляє у вівторок прес-служба ЦПК, Літвінова, яку можуть призначити на посаду до ВАКС, раніше була керівником апарату Апеляційного суду Київської області, де щодо неї здійснювалося дисциплінарне провадження про неналежне виконання посадових обов'язків.

"За нашими джерелами, Літвінова протягом 2017-2018 років нараховувала собі та своєму заступнику Оксані Зельдич, яку без конкурсу перевели до апарату ВАКС, премії від 100-400%. Водночас секретарям судових засідань та помічникам нараховувалося лише 25-50%, а іноді вони взагалі залишалися без премій. За зазначеними фактами, збори суддів Апеляційного суду Київської області оголошували недовіру Літвіновій", - повідомили в ЦПК.

Крім того, за інформацією антикорупційної організації, Літвінова приховує активи чоловіка в своїй електронній декларації за 2018 рік.

"По-перше, вона не зазначила його доходи, вказавши, що він "не надав інформацію". Це тягне за собою повну перевірку її декларації. По-друге, Літвінова не задекларувала адвокатське бюро "Літвінова", власником і директором якого є її чоловік", - повідомляє "Центр протидії корупції".

Також, ЦПК зазначає, що згідно з даними з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, чоловік Літвінової від серпня 2018 року є іпотекодержателем на 85 тис. дол., однак цю інформацію не відображено в декларації дружини в розділі "Грошові активи" як кошти позичені третім особам.

Також у розділі "Видатки та правочини суб’єкта декларування" не зазначено саму операцію з придбання права вимоги за кредитним договором.

"Більше того, з урахуванням залишків грошових активів сім’ї Літвінових станом на кінець 2017 року та доходів за 2018 рік, у них просто не вистачило б коштів, щоб перекупити борг у розмірі 85 тис. доларів. Адже 2018 року сім’я придбала автомобіль Volvo С70 2012 року випуску за пів мільйона гривень", - йдеться в повідомленні ЦПК.

Крім того, за інформацією антикорупційної організації, Літвінова в деклараціях за 2015-й, 2017-й і 2018 роки не зазначила угоди на купівлю або продаж автомобілів Daewoo FSO Lanos TF69Y 2008 року випуску, Mazda-6 2007 року випуску, і Volvo X90 2013 року випуску.

"Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) мало б перевірити декларацію Літвінової під час спецперевірки після того, як вона стала переможцем конкурсу на посаду до ВАКС. Наразі невідомо, чи НАЗК знайшло порушення, однак цей орган уже давно себе дискредитував через те, що закривав очі на грубі порушення в деклараціях топ-чиновників. Встановлені НАЗК порушення могли б не допустити Літвінову до цієї відповідальної в Антикорсуді посади", - заявила член правління "Центру протидії корупції" Олена Щербань.

За інформацією ЦПК, наразі Літвінова як кандидат на посаду до ВАКС проходить спеціальну перевірку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА