17:54 09.07.2019

Генпрокуратура направила повторний запит у зв'язку із заявами прес-секретаря президента Мендель про військових ЗСУ

2 хв читати

Генеральна прокуратура України направила повторний запит до офісу президента Володимира Зеленського про спростування або підтвердження публічних висловлювань прес-секретаря президента Юлії Мендель про те, що військовослужбовці Збройних сил України допускають випадки обстрілу цивільних об'єктів на сході України.

"9 липня 2019 року Генеральною прокуратурою повторно направлено запит слідчого в кримінальному провадженні від 29.09.2014 про спростування або підтвердження публічних висловлювань прес-секретаря президента України про те, що військовослужбовці ЗСУ допускають випадки обстрілу цивільних об'єктів на сході України", - йдеться в повідомленні на сторінці Генпрокуратури в соцмережі Facebook у вівторок.

Як повідомлялося, Генпрокуратура направила запит до Офісу президента щодо спростування або підтвердження заяв Мендель про дії військовослужбовців ЗСУ. У Генпрокуратурі повідомили, що мова йде про ситуацію, яка сталася 6 червня в прямому ефірі на телеканалі "1+1", де Мендель повідомила про існування випадків обстрілів українськими військовослужбовцями цивільних об'єктів у відповідь на провокації бойовиків, унаслідок чого гинуть мирні жителі.

У Генпрокуратурі вважають слова прес-секретаря Зеленського такими, які, ймовірно, будуть подані російськими представниками до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду як доказ нібито порушення законів і звичаїв війни саме Збройними силами України. При цьому в Генпрокуратурі зібрали і передали до Офісу прокурора МКС матеріали про невинуватість українських військовослужбовців.

У зв'язку з цим 1 липня Мендель викликали на допит у Генпрокуратуру як свідка з метою роз'яснення її заяв, однак під час допиту вона відмовилася надавати свідчення, вказати джерело оголошеної нею інформації, зазначивши, що сам допит є політизованим і може бути використаний проти неї, розповіли в Генпрокуратурі.

Відзначається, що наразі кримінальні провадження за заявами Мендель не починалися, а сам запит направлено в рамках відкритої 29 вересня 2014 року справи.

5 липня Офіс президента повернув запит без розгляду, заявивши, що Генеральна прокуратура України "не мала законних підстав вимагати від Офісу президента спростування або підтвердження публічних заяв прес-секретаря глави держави". У повідомленні наголошується, що порядок отримання документів закріплено у главі 15 КПК України "Тимчасовий доступ до речей і документів", а ст.159 КПК встановлює, що такий тимчасовий доступ можливий тільки на підставі постанови слідчого судді. У зв'язку з цим лист і запит, що надійшли до Офісу президента, повернено Генпрокуратурі без розгляду.

"Підставою для направлення запиту про витребування документів є розслідування слідчим кримінального провадження. Порядок розслідування кримінального провадження, згідно зі ст.1 КПК України, визначається тільки кримінальним процесуальним законодавством. Таким чином, для здійснення будь-яких дій (зокрема витребування документів) слідчий має керуватися конкретною нормою КПК України, а посилання на ст.93 КПК України як законна підстава для збору доказів є помилковою ", - йдеться в повідомлені.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА