16:13 11.07.2019

Багато учасників корупційних кримінальних проваджень прагнуть до розгляду їхніх справ у загальних судах - юрист

4 хв читати

Законопроект про внесення змін до закону про Вищий антикорупційний суд (ВАКС, №10426), поданий президентом України, відповідає на запитання про можливість розглядати корупційні справи в загальних судах, а учасники корупційних проваджень також прагнуть до розгляду їхніх справ у загальних судах , всіляко уникаючи можливості передання справ до Вищого антикорупційного суду (ВАКС), вважає старший юрист практики вирішення національних судових спорів юрфірми Integrites Юрій Сівовна.

"Законопроект президента однозначно дає відповідь на запитання: чи може ВАКС розглядати корупційні кримінальні справи, розгляд яких було розпочато до початку роботи цього суду. Так, може і має, якщо справи розслідувалися НАБУ і САП", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

Юрист зазначив, що в чинній редакції закону про ВАКС передбачається, що всі кримінальні справи, які почали розглядати інші суди до моменту початку роботи ВАКС, мають розглядатися тими самими судами і не підлягають передання до ВАКС.

"Іншими словами, де почали розглядати, там і будуть закінчувати. У ВАКС же надходитимуть лише нові справи, що з'явилися після початку його роботи. Тобто, закон у нинішній редакції зовсім не зобов'язує передавати до ВАКС підсудні йому справи, які з'явилися раніше його роботи", - сказав він.

Водночас, на думку Сівовни, очікування, що "до ВАКС після початку його роботи відразу ж зайдуть більше ніж три тисячі справ" можуть бути реалізовані тільки в двох випадках: якщо розгляд у всіх 3000 справ не розпочато місцевими судами, що, на думку юриста, сумнівно, "або все місцеві та апеляційні суди України домовляться і навмисне скинуть усі корупційні кримінальні справи до ВАКС, незалежно від стадії розгляду справи, в чому ще більше доводиться сумніватися".

"У професійних колах існує думка, що загальні суди передаватимуть корупційні справи до ВАКС після початку його роботи, але нинішній закон цьому ніяк не сприяє. Більше того, існує думка, що багато учасників корупційних кримінальних проваджень прагнуть до розгляду їхніх справ у загальних судах, всіляко уникаючи можливості передання справ до ВАКС. Причини цього очевидні", - сказав він.

За оцінкою Сівовни пропозиції, закладені в законопроекті президента, в корені змінюють діючий підхід, оскільки вони передбачають передання корупційних кримінальних справ до ВАКС незалежно від поточної стадії справи.

"Є одне "але": ці кримінальні справи мають розслідувати НАБУ і САП. Виходячи з логіки законопроекту, тільки такі справи може бути передано на розгляд до ВАКС. Решта ж корупційні кримінальні справи, які розслідувалися іншими правоохоронними органами, судячи з усього, мають розглядатися в загальних судах", - сказав юрист.

Він також зазначив, що запропонований президентом законопроект, у разі його ухвалення, "може бути своєрідним акселератором розгляду кримінальних справ у ВАКС".

"Згідно з оприлюдненими даними, НАБУ направило до судів 201 обвинувальний акт, за якими вже є 31 вирок. Тобто, 170 кримінальних проваджень можуть бути передані до ВАКС. Є всі підстави вважати, що така невелика кількість справ не вплине на швидкість ухвалення рішень. Не можу стверджувати, що справи розглядатимуться оперативно, але цілком імовірно, що процесуальне поняття "розумний термін" розгляду справи відповідатиме його споконвічному змісту. До того ж, не забуваємо, що у провадженні НАБУ, згідно з даними сайту, перебуває майже 741 незавершене розслідування. Але навіть це навряд чи зможе загальмувати роботу суду", - сказав він.

Водночас Сівовна не зазначає, що невирішеними залишаються питання, що робити з корупційними справами, які розслідуються іншими правоохоронними органами і не стосуються обвинувачень топ-чиновників, і чи поширюються на них повноваження ВАКС.

"Було б правильно передбачити в законопроекті відповіді і на ці запитання, оскільки кожна "законодавча недомовленість" може тлумачитися і застосовуватися судом і учасниками процесу по-різному", - сказав він.

Резюмуючи, юрист зазначив, що "ВАКС тільки готується до роботи, зараз додаються великі зусилля для того, щоб запустити роботу цього суду у встановлені Зборами суддів терміни, а саме 5 вересня 2019 року".

"Хоча суддівський корпус цієї установи вже сформовано, дуже багато залежить від матеріально-технічної бази і працівників апарату суду, без яких функціонування суду неможливе. З початком роботи ВАКС набудуть чинності і законодавчі зміни, які регулюють окремі важливі моменти роботи цього суду", - наголосив Сівовна.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський вніс до ВР законопроект про внесення змін до закону про ВАКС, що стосуються початку роботи суду. Документ зареєстровано за №10426 8 липня.

У травні збори суддів ВАКС України ухвалили рішення про початок роботи суду 5 вересня 2019 року. Також збори суддів ВАКС обрали його головою суддю першої інстанції Олену Танасевич.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА