16:38 11.07.2019

Суд ЄС скасував санкції, продовжені ЄС для Януковича та його сина у 2016-2017 роках і для деяких його соратників у 2018 році

4 хв читати
Суд ЄС скасував санкції, продовжені ЄС для Януковича та його сина у 2016-2017 роках і для деяких його соратників у 2018 році

Суд Європейського Союзу скасував санкції ЄС, продовжені для колишнього президента України Віктора Януковича та його сина Олександра у 2016-2017 роках, а для деяких його соратників - продовжені в 2018 році.

Відповідне рішення Суд ЄС ухвалив у четвер за результатами розгляду скарг колишніх високопоставлених чиновників, серед яких Віктор Янукович, його син Олександр, колишній міністр доходів і зборів Олександр Клименко, екс-прем'єр-міністр Сергій Арбузов, колишній генеральний прокурор Віктор Пшонка та його син Артем Пшонка й екс-глава Адміністрації президента Андрій Клюєв.

У прес-релізі, поширеному за результатами розгляду їхніх скарг, зазначено, що цих осіб було вперше включено у 2014 році до списку осіб, кошти яких підлягають замороженню, з огляду на те, що вони підлягали кримінальному переслідуванню в Україні у зв’язку з розслідуванням злочинів, пов'язаних із розтратою українських державних коштів та їх незаконним переведенням за межі України.

"Рішення про замороження коштів стосовно цих осіб неодноразово продовжували на один рік на тій основі, що українська влада притягувала їх до кримінальної відповідальності за незаконне привласнення державних коштів або активів. Вони подали позови до Генерального суду, оскаржуючи дії (ЄС), що продовжують замороження їхніх коштів у 2016-му і 2017 роках у тому, що стосується Віктора Януковича та одного з його синів, а у 2018 році стосовно інших осіб, на тій основі, що, зокрема, Рада не виконала критеріїв включення до переліку. Згідно із сьогоднішнім рішенням, Генеральний суд підтримує дії українців, скасовуючи обмежувальні заходи, застосовані до них протягом цих періодів", - йдеться в прес-релізі.

Обґрунтовуючи це рішення, Суд ЄС зазначив, що, "застосовуючи принципи прецедентного права, що випливає з рішення суду у справі Азаров проти Ради, він нагадує, що судова система ЄС має розглядати законність усіх дій ЄС у світлі основних прав".

"У зв'язку з цим, хоча Рада може приймати або зберігати обмежувальні заходи, спираючись на рішення третьої держави, вона має сама перевірити, зокрема, чи були дотримані права на захист і право на ефективний судовий захист під час ухвалення рішення. Суд вважає, що в обґрунтуванні дій Ради продовжити обмежувальні заходи немає жодного посилання на той факт, що Рада перевірила дотримання таких прав", - вважає суд.

Крім того, на думку суду, "ніяка інформація, що міститься в листах української влади, на якій Рада засновувала своє рішення про застосування обмежувальних заходів, не дає змоги вважати, що Рада мала достатньо інформації для того, щоб перевірити, чи було дотримано ці права".

"Також Рада була зобов'язана здійснювати таку перевірку незалежно від будь-яких доказів, представлених українцями, зацікавленими в замороженні коштів", - йдеться в прес-релізі.

Крім того, суд засумнівався в тому, що рішення української влади про порушення та ведення кримінальних справ, на підставі чого було ухвалено рішення застосувати обмежувальні заходи, були ухвалені "відповідно до прав захисту і права на ефективний судовий захист".

"Суд доходить до висновку, що жодна з наданих йому відомостей не встановлює, що Рада підтвердила, що українські судові органи дотримувалися зазначених прав, перш ніж поширювати обмежувальні заходи. Тому він скасовує дії Ради, що продовжують обмежувальні заходи на періоди з 6 березня 2016 року по 6 березня 2017 року і з 6 березня 2017 року по 6 березня 2018 року стосовно Віктора Януковича та одного з його синів, і з 6 березня 2018 року до 6 березня 2019 року стосовно інших українців", - повідомив Суд ЄС.

Раніше цього дня прес-секретар генерального прокурора України Лариса Сарган повідомила, що Суд Євросоюзу найближчим часом може анулювати санкції стосовно екс-президента України Януковича та його оточення. Водночас вона наголосила, що рішення суду Євросоюзу ніяк "не вплине на хід розслідувань стосовно згаданих осіб, які здійснюють правоохоронні органи України".

У Генпрокуратурі також заявили, що чинні санкції ЄС стосовно 12 колишніх українських чиновників та їхнього найближчого оточення були продовжені у березні 2019 року і залишаться в силі.

Як повідомлялося, 11 березня Європейський Союз продовжив ще на рік санкції (до 6 березня 2020 року) у вигляді замороження активів Януковичу і його 11 соратникам.

Пізніше Генпрокуратура України поінформувала про виключення глави Адміністрації президента Януковича Клюєва із санкційного списку Європейського Союзу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА