07:40 14.07.2019

Ощадбанк залишається 100% державним, незважаючи на перетворення з ПАТ в ПрАТ

2 хв читати
Ощадбанк залишається 100% державним, незважаючи на перетворення з ПАТ в ПрАТ

Кабінет міністрів України змінив тип акціонерного товариства Ощадбанку з публічного на приватний і перейменував його в акціонерне товариство "Державний ощадний банк України", банк підкреслює, що залишається 100% державним.

Відповідну постанову уряду від 5 червня №568 опубліковано на сайті уряду.

Змінено також статут Ощадбанку. При цьому Ощадбанк є державним банком.

"Ощадбанк як до зміни положень свого статуту, так і після, залишається державним банком. Єдиним акціонером, якому належить 100% акцій банку, є держава. На цій підставі закону України "Про банки і банківську діяльність" залишив незмінною гарантію держави за вкладами фізичних осіб державного ощадного банку України, що знайшло відображення в новому статуті банку", - повідомляється на сайті Ощадбанку.

Як наголошується в повідомленні Ощадбанку, починаючи з 2015 року Верховною Радою прийнято низку законів з метою імплементації в національне законодавство вимог європейських директив з корпоративного управління і діяльності компаній і вдосконалення його в питаннях емісії цінних паперів, розкриття інформації на фондовому ринку України та діяльності з надання інформаційних послуг. Одним з них є закон України від 16 листопада 2017 №2210-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів", який почав діяти 6 січня 2018 року. Положеннями закону, зокрема, змінюється підхід до віднесення акціонерних товариств до публічних і приватних і встановлюється, що в найменуванні акціонерного товариства фіксування його типу (публічне чи приватне) необов'язкове.

У законодавстві розподіл акціонерних товариств в Україні на публічні та приватні здійснювався за формальними ознаками. Водночас в європейській практиці публічними компаніями визнаються такі, які робили публічну пропозицію своїх цінних паперів. Після набуття чинності закону публічними вважаються тільки емітенти (компанії), цінні папери яких на 1 січня 2018 року перебуватимуть в лістингу фондової біржі (біржовий реєстр), або вони оприлюднять заяву про здійснення в минулому публічної пропозиції цінних паперів. Раніше банки за законодавством могли існувати тільки у формі публічної компанії. Зазначений Закон дозволив банкам існувати не тільки у формі публічних акціонерних товариств.

"Оскільки Ощадбанк є державним банком, 100% статутного капіталу якого належить державі, акції банку не можуть бути предметом торгівлі, тому був обраний шлях зміни типу акціонерного товариства з публічного на приватний", - пояснюється в повідомленні.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА