07:55 14.07.2019

Глава МЗС Британії обіцяє Ірану допомогти зі звільненням танкера при гарантії не відправляти його в Сирію

2 хв читати
Глава МЗС Британії обіцяє Ірану допомогти зі звільненням танкера при гарантії не відправляти його в Сирію

Глава МЗС Великої Британії Джеремі Хант, за підсумками телефонних переговорів зі своїм іранським колегою Джавадом Заріфі, заявив, що Лондон допоможе звільнити танкер Grace 1 після отримання гарантії від Тегерана не відправляти його в початковий пункт призначення - в Сирію.

"Щойно розмовляв з міністром закордонних справ Ірану Заріфі. Конструктивна телефонна розмова. Я запевнив його (Заріфа - ІФ), що предметом нашого занепокоєння було не походження нафти на танкері Grace 1, а місце її призначення. А також що Сполучене Королівство, після відповідного процесу в судових інстанціях Гібралтару, сприятиме звільненню (танкера - ІФ), якщо отримає гарантії, що він не піде в Сирію", - написав Хант на своїй сторінці в Twitter.

"Міністр закордонних справ Заріф сказав, що Іран хоче врегулювати це питання і не домагається ескалації", - зазначив він.

Минулого тижня влада Гібралтару, британської заморської території, затримала танкер Grace 1, який, імовірно, постачав іранську нафту в Сирію, що є порушенням санкцій ЄС щодо Сирії.

Іран пообіцяв не залишати затримання танкера без відповіді.

У четвер телеканал Sky News повідомив з посиланням на міністерство оборони Великої Британії, що три іранських корабля намагалися перешкодити проходу британського нафтового танкера через Ормузьку протоку.

Фрегат Королівських ВМС Великобританії HMS Montrose, який супроводжував танкер, направив свої палубні знаряддя на іранців і зробив усне попередження. Після цього іранські кораблі відступили.

Корпус вартових Ісламської революції, зі свого боку, відкинув обвинувачення в створенні перешкод в Ормузькій протоці, заявивши, що якби команди про захоплення будь-яких судів були дані, то вони були б виконані негайно.

У США після цих подій запропонували створити міжнародну коаліцію, яка б захищала судна в Перській затоці. Вашингтон і його союзники обговорюють можливість бойового супроводу для танкерів, що проходять через акваторію Перської затоки, заявив на слуханнях у Сенаті США кандидат на пост глави об'єднаного комітету начальників штабів (ОКНШ) генерал Марк Міллі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА