17:30 15.07.2019

Росія не зобов'язана виконувати рішення суду стосовно українських моряків, але поважає його і готова до діалогу з Україною і "двостороннього руху" - Москалькова

2 хв читати
Росія не зобов'язана виконувати рішення суду стосовно українських моряків, але поважає його і готова до діалогу з Україною і "двостороннього руху" - Москалькова

Уповноважений з прав людини в Російській Федерації Тетяна Москалькова заявила, що Росія не зобов'язана виконувати рішення Міжнародного трибуналу з морського права щодо звільнення українських моряків, але ставиться до нього з повагою і готова до діалогу за принципом "вулиці з двостороннім рухом".

"Міжнародний суд не вислухав російської сторони, і рішення його не є обов'язковим для РФ, оскільки Росія не перебуває під юрисдикцією Міжнародного трибуналу з морського права. Але у нашої країни міжнародне рішення викликає повагу, і ми їх розглядаємо. Тому діалог із цього приводу триває. Але хотілося б, щоб ця вулиця була з двостороннім рухом, і хотілося б також зрозуміти, за що засуджено Баранова та Одинцова, які всього лише вибрали громадянство іншої країни? Так само можна засудити будь-яку іншу людину, яка вибрала громадянство США або Ізраїлю", - сказала вона журналістам у понеділок у Києві після завершення суду у справі керівника "РИА Новости-Украина" Кирила Вишинського.

Москалькова нагадала, що Російська Федерація направила ноту в Україну, що готова звільнити полонених моряків, коли буде забезпечено їхню участь у кримінальному процесі, і повернути захоплені українські судна, якщо їх буде збережено як докази у цій справі.

"Міжнародний трибунал з морського права не ставив питання про припинення кримінальної справи або призупинення її, але ставив питання про звільнення, я так думаю, можливо, про заміну запобіжного заходу у вигляді взяття під варту", - зазначила вона.

Москалькова наголосила, що на відповідну ноту МЗС РФ було отримано негативну ноту з України, про яку президент України Володимир Зеленський не знав, і він свою позицію висловив.

"Але діалог триває. Сьогодні треба шукати точки дотику і надання допомоги людям, гуманітарної, і можливості вирішення питання. Якщо ми будемо йти у взаємні образи та звинувачення, то це буде знову безвихідь", - наголосила вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА