19:40 16.07.2019

КС визнав конституційним закон про декомунізацію

3 хв читати
КС визнав конституційним закон про декомунізацію

Конституційний суд України визнав конституційним закон "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки" (закон про декомунізацію).

"Цим рішенням суд визнав відповідним Конституції України (є конституційним), закон України "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки" від 9 квітня 2015 р № 317-VIII із змінами ... Рішення Конституційного суду України є обов'язковим, остаточним і таким, яке не може бути оскаржене", - йдеться в повідомленні, оприлюдненому у вівторок ввечері на сайті КС.

Згідно з інформацією, Конституційний суд виходить з того, що комуністичний режим заперечував і обмежував права людини, виключив демократичну організацію державної влади.

"В Україні і після здобуття нею незалежності протягом певного періоду діяли політичні партії, в установчих та програмних документах яких комуністичний режим оцінювався тільки позитивно, а його злочини не визнавалися, хоча мільйони безвинних людей стали жертвами цього режиму", - йдеться в повідомленні.

Також у суді акцентували увагу на тому, що червону зірку, перехрещені серп і молот та інші символи комуністичного режиму кілька десятиліть "широко використовували антиукраїнські сили для поширення атмосфери страху, ненависті і агресії, для заперечення права українського народу на власну незалежну державу".

"Символи комуністичного режиму активно застосовувалися в 2014 році для штучної дестабілізації обстановки в Україні, для виправдання анексії Російською Федерацією Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також озброєної агресії і тимчасової окупації Російською Федерацією частини Донецької і Луганської областей, в межах яких незаконні збройні формування, які створила, підтримує і фінансує Російська Федерація, захопили органи державної влади України та місцевого самоврядування, створили окупаційну адміністрацію, позбавивши населення права на демократичне управління, унеможливили дію Конституції України та законодавства України в цих районах, ввели квазісудові і позасудові розправи, утримують заручників і застосовують до них тортури і нелюдське поводження", - додали в КС.

Як підсумок, підкреслюють у суді, засудження законом нацистського і комуністичного режимів і введення заборони на використання їх символіки обумовлені легітимною метою - не допустити повернення до тоталітарного минулого.

"Така заборона покликана виключити будь-які спекуляції з використанням історичного минулого, пов'язаного з тоталітарними режимами, не допустити звеличення цих режимів, виправдання їх злочинів", - йдеться в повідомленні.

"З'ясувавши легітимність мети прийняття закону і здійснивши його всебічний аналіз, Конституційний суд України дійшов висновку, що пропаганда комуністичного режиму і нацистського режиму, публічне використання їх символів є спробою виправдати тоталітаризм і запереченням конституційних принципів і демократичних цінностей, захист яких є обов'язком усіх органів державної влади, а закон є конституційним", - підсумували в КС.

Раніше інформоване джерело повідомило агентству "Інтерфакс-Україна", що таке рішення суд прийняв у вівторок після проведення засідання в закритому режимі.

За словами співрозмовника агентства, суд дійшов висновку, що пропаганда комуністичного режиму є спробою виправдати тоталітаризм і запереченням конституційних принципів і демократичних цінностей, а також є реальною загрозою для сучасної української державності.

Як повідомлялося, Верховна Рада у квітні 2015 року ухвалила внесений Кабінетом Міністрів закон про засудження комуністичного та нацистського тоталітарних режимів, заборонила їх пропаганду та символіку. Одна з головних позицій закону - визнання комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років в Україні злочинним і таким, що проводив політику державного терору, з відповідними наслідками для комуністичної символіки та пропаганди. Також рівноцінно нацистський тоталітарний режим визнається в Україні злочинним і таким, що проводив політику державного терору.

Наприкінці травня 2017 року до КС надійшло конституційне подання 46 народних депутатів щодо конституційності цього закону.

Депутати, зокрема, вважають, що положення закону порушують права і свободи громадян, ст. 15 і ст. 34 Конституції України, суперечать демократичним нормам і міжнародним стандартам.

На думку депутатів, закон про декомунізацію суперечить міжнародним стандартам щодо забезпечення свободи слова, зокрема встановленим у Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод 1950 року, Загальній декларації прав людини та громадянина від 10 грудня 1948 року, Міжнародному пакті про громадянські та політичні права.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща і Німеччина 26 березня запустять коаліцію "бронетанкових спроможностей" для України

В Україні частка негрошових соціальних послуг становить лише 6% - Жолнович

Експрацівник оборонного заводу в Миколаєві за допомогою дронів шпигував для ворога за комплексами ППО

В Україні зростає "чорний ринок" документів про підвищення кваліфікації для вчителів - освітній омбудсмен

НАТО зацікавлене в досвіді України у веденні комунікацій під час війни - Мінкультури

Окупанти вночі обстріляли Селидове, поранено 4 місцевих жителів - прокуратура

Окупанти обстріляли Конотоп, Середину-Буду і 23 села Сумської області за добу, про постраждалих не повідомляють

ЄС підготував законопроєкт про передачу Україні прибутку від заморожених активів РФ у липні поточного року - ЗМІ

На запорізькому напрямку воїни ССО спалили десять одиниць важкої та автотехніки ворога

Унаслідок обстрілів РФ на Донеччині за добу загинув один місцевий житель, ще п’ятеро дістали поранення

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА