08:45 17.07.2019

ДБР встановлює, за які кошти закуповувалося обладнання для ситуативної кімнати в АПУ та її правовий режим

2 хв читати
ДБР встановлює, за які кошти закуповувалося обладнання для ситуативної кімнати в АПУ та її правовий режим

Державне бюро розслідувань встановлює, за які кошти було закуплено обладнання для ситуативної кімнати в Адміністрації президента України і який у неї був правовий режим роботи, повідомив директор ДБР Роман Труба.

"У цьому провадженні опрацьовується кілька версій. І найголовніше - дослідити і дати відповідь на наступні запитання... за які кошти було закуплено обладнання, яке міститься в цій кімнаті, і який її правовий режим", - розповів Труба у вівторок ввечері в ефірі радіо "Новое время".

За його словами, ДБР перевіряє свідчення свідків, зокрема перевіряється поширена в соцмережах інформація, що це було особисте майно п'ятого президента України Петра Порошенка.

"Другий важливий напрям розслідування - вивчити, яка інформація містилася на носіях, котрі зберігалися в цій кімнаті", - зазначив Труба.

Він додав: "Я знаю, що є цікава інформація, яку, сподіваюся, протягом декількох місяців буде доведено до відома суспільства".

Як повідомлялося, увечері 28 травня новопризначений секретар РНБО Олександр Данилюк заявив, що з ситуативної кімнати в АП зникли монітори, техніка і сервери із секретною інформацією. На відеоролику, оприлюдненому на його сторінці в соцмережі Facebook у вівторок ввечері, Данилюк демонструє порожню кімнату з голими стінами і порожні серверні стійки.

У відповідь на це екс-прес-секретар п'ятого президента України Святослав Цеголко заявив, що вся техніка з ситуативної кімнати Адміністрації президента була орендована на кошти Петра Порошенка, тому була повернена власникові, а секретної інформації на ній не було. Цеголко зазначив, що в РНБО є ситуативний центр з усіма конфіденційними серверами.

У свою чергу колишній секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що головний ситуативний центр РНБО з відповідним обладнанням перебуває під охороною і працює в штатному режимі.

29 травня співробітники ДБР провели огляд ситуативної кімнати в АПУ через заяву Данилюка про зникнення техніки з цього приміщення. "Ми оперативно відреагували на факти, які озвучив секретар РНБО... Ми внесли відомості (до ЄРДР - ІФ) і наразі ми зареєстрували кримінальне провадження, розслідування проводять слідчі територіального управління в Києві. Сьогодні ми проводимо огляд місця події, в подальшому допитуватимемо свідків, зокрема тих осіб, які вчора, сьогодні давали певне бачення цієї події", - сказав директор ДБР Роман Труба журналістам у середу в Києві.

Він запевнив: "Найближчим часом ми дамо відповіді на ті запитання, які цікавлять суспільство".

Директор ДБР зазначив, що під час проведення слідчих дій буде встановлено також законність розміщення цього обладнання в цьому приміщенні, на які кошти і хто його придбав. "Оперативний супровід нам надаватимуть оперативні підрозділи інших правоохоронних органів, ми звернулися до СБУ для надання нам оперативного супроводу", - сказав Труба.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА