08:13 18.07.2019

"ArcelorMittal Кривий Ріг" здивований справою проти нього через забруднення навколишнього середовища

4 хв читати
"ArcelorMittal Кривий Ріг" здивований справою проти нього через забруднення навколишнього середовища

Криворізький гірничо-металургійний комбінат ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг" здивований порушенням СБУ кримінальної справи за забруднення навколишнього середовища.

Як повідомляється в поширеному в середу коментарі меткомбінату, АМКР поки не має офіційної інформації щодо порушення кримінальної справи Службою безпеки України за статтею 441 Кримінального кодексу України ("Екоцид").

"Але в зв'язку з публікацією на сторінці СБУ в Facebook і запитами ЗМІ хочемо зазначити наступне: "Ми з розумінням ставимося до роботи правоохоронних органів, які діють у правовому полі і в межах своїх повноважень. Тому готові їм у цьому сприяти в межах чинного законодавства", - йдеться в повідомленні.

У прес-релізі підкреслили, що робота виробничих агрегатів ведеться відповідно до затверджених екологічних нормативів, без перевищення обсягу викидів забруднюючих речовин, встановлених державою. Вся дозвільна документація отримана підприємством у встановленому порядку. Всі природоохоронні заходи, які були реалізовані раніше, або ті, терміни виконання яких були перенесені для всіх підприємств ГМК України, обов'язково проходили процедуру узгодження і візування, як мінімум, на трьох рівнях: міста, області, Міністерства екології та природних ресурсів України, - йдеться в коментарі меткомбінату.

"Наскільки нам відомо, дотепер жодне гірничо-металургійне підприємство в Україні ще не звинувачували за статтею 441, в "масовому знищенні рослинного або тваринного світу, отруєнні атмосфери або водних ресурсів, а також вчиненні інших дій, здатних викликати екологічну катастрофу". Хоча наше підприємство принципово не відрізняється від інших у галузі за технологіями виробництва залізорудного концентрату, чавуну і сталі, а також за ступенем впливу на навколишнє середовище, а за низкою показників АМКР займає більш стійкі позиції, що підтверджують національні та міжнародні рейтинги", - констатується в заяві промгіганта.

При цьому нагадується, що з моменту приватизації, коли компанія ArcelorMittal придбала криворізький меткомбінат за $ 4,8 млрд, компанія постійно вкладає гроші в модернізацію виробництва. За 13 років капітальні та операційні витрати склали $ 4,4 млрд. Загальні інвестиції компанії в Україні перевищили $ 9 млрд.

Вкладення в екологію за цей період досягли 6,1 млрд грн. За минулі 13 років - з 2006 року до 2018-го - викиди в атмосферу були зменшені на 48,3%, скиди стічних вод - на 81%, розміщення відходів - на 32,4%.

Компанія ArcelorMittal, найбільший іноземний інвестор в Україні, веде свою діяльність у суворій відповідності до чинного законодавства і принципів відповідального бізнесу. АМКР є одним із стратегічних підприємств української економіки і одним з найбільших платників податків в країні. З моменту приходу нового власника підприємство перерахувало державі 60 млрд грн податків і зборів.

"Ми сподіваємося, що підвищена увага до нашого підприємства державних органів влади, різних політичних сил і порушення СБУ кримінальної справи за рідкісною статтею напередодні виборів є випадковим збігом і не свідчить про цілеспрямований вплив і тиск на бізнес. Ми сподіваємося на неупереджений розгляд справи з урахуванням повної і достовірної інформації, яку готові надати правоохоронним органам", - резюмується в коментарі компанії.

Як повідомлялося, СБУ порушила кримінальну справу щодо ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг" за забруднення навколишнього середовища за статтею 441 Кримінального кодексу України - "екоцид". - агентству "Інтерфакс-Україна" в СБУ підтвердили факт порушення відповідної кримінальної справи.

Раніше колишній житель Кривого Рогу Володимир Зеленський, обраний президентом України, розкритикував "ArcelorMittal Кривий Ріг" за невиконання в строки зобов'язання щодо поліпшення екологічної ситуації в регіоні і закликав надати адресну фінансову підтримку тим людям, які постраждали через шкідливі викиди в атмосферу. При цьому він нагадав, що ще в 2016-2017 роках підприємство, зокрема, мало вивести з експлуатації мартенівський цех і зупинити двохванний сталеплавильний агрегат.

"ArcelorMittal Кривий Ріг" - найбільший виробник сталевого прокату в Україні. Спеціалізується на випуску довгомірного прокату, зокрема, арматури і катанки.

ArcelorMittal володіє в Україні найбільшим гірничо-металургійним комбінатом "ArcelorMittal Кривий Ріг" і низкою малих компаній, зокрема, ПАТ "ArcelorMittal Берислав".

Корпорація Mittal Steel придбала 93,02% акцій ВАТ "Криворіжсталь" на відкритому конкурсі 24 жовтня 2005 року за 24,2 млрд грн при стартовій ціні 10 млрд грн, після чого меткомбінат був перейменований в "Mittal Steel Кривий Ріг", пізніше - в "ArcelorMittal Кривий Ріг".

За даними підприємства на кінець 2018 року, у власності Arcelor Mittal Duisburg GmbH (ФРН) перебуває 95,128% його акцій.

Статутний капітал меткомбінату становить 3 млрд 859,533 млн грн. компанії.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Удари українських дронів і повені призвели до зниження нафтоперероблення в РФ до 11-місячного мінімуму - ISW

На Донеччині за минулий день через обстріли поранені семеро жителів - ОВА

Кількість постраждалих унаслідок нічного обстрілу Харкова зросла до шести осіб

РФ вивела в Азовське море один бойовий корабель, у Середземному чергують три носії "Калібрів" - ВМС ЗСУ

Унаслідок нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено ЛЕП, без світла залишилася частина абонентів

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів один загиблий і п'ять поранених

Окупанти за добу понад 400 разів обстріляли Запорізьку область, застосувавши артилерію і 147 БПЛА

Сили оборони за добу ліквідували 880 окупантів та 43 артсистеми противника

Авіація Сил оборони за добу атакувала 17 районів скупчення сил РФ

На фронті за добу було понад 100 бойових зіткнень, на новопавлівському напрямку ЗС України відбили 24 атаки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА