16:37 18.07.2019

Портнов хоче ініціювати окрему справу щодо втручання керівництва Генпрокуратури в розслідування справи про держзраду Порошенка

2 хв читати
Портнов хоче ініціювати окрему справу щодо втручання керівництва Генпрокуратури в розслідування справи про держзраду Порошенка

Прокуратура не повідомила слідчим Державного бюро розслідувань (ДБР) про закриття кримінального провадження про державну зраду, що стосується п'ятого президента України Петра Порошенка, повідомив колишній заступник глави Адміністрації президента України часів Віктора Януковича, юрист Андрій Портнов.

"У справі про закриття ГПУ кримінального провадження стосовно Порошенка про державну зраду, вчинену під час здачі українських моряків у російський полон з метою введення воєнного стану та зриву президентських виборів, нова розв'язка. Прокуратура вирішила приховати це рішення навіть від слідчих ДБР, які її ведуть. Тобто від органу досудового розслідування", - написав Портнов на своїй сторінці у Facebook у четвер.

Він виклав фотокопію відповіді слідчого ДБР, в якій, зокрема, йдеться: "Відповідно до даних Єдиного реєстру досудових розслідувань кримінальне провадження №62019000000000683 від 21.05.2019 закрито прокурором групи прокурорів третього відділу процесуального керівництва Першого управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими центрального апарату ДБР... Постанова про закриття кримінального провадження на адресу Державного бюро розслідувань не надходила".

Портнов заявив про намір ініціювати окреме кримінальне провадження "щодо обставин грубого втручання керівників ГПУ в розслідування та організацію умов для перешкоджання правосуддю".

Як повідомлялося, ДБР 21 травня за заявою Портнова розпочало досудове розслідування за фактом можливої державної зради та дій, спрямованих на захоплення державної влади (ст.109, 111 і 426-1 КК) з боку керівництва України наприкінці 2018 року. В Держбюро уточнили, що йдеться про події 25 листопада 2018 року, пов'язані зі здійсненням переходу корабельної групи ВМС ЗС України з Чорного в Азовське море в районі Керченської протоки.

Портнов повідомляв, що направив до ДБР "першу заяву про злочин", який убачає в діях Порошенка в листопаді 2018 року, коли в Україні було введено воєнний стан. "Вважаємо його причетним до державної зради, спроби захоплення державної влади й перевищення влади та службових повноважень", - зазначив він.

Пізніше стало відомо про закриття цього провадження. У відповідь Портнов заявив про намір оскаржити рішення Генеральної прокуратури України про закриття справи.

"Луценко... закрив одне з кримінальних проваджень слідчих ДБР про державну зраду Порошенка, який, ризикуючи обороноздатністю і національною безпекою України, пожертвував українськими моряками і ввів, з метою збереження влади, воєнний стан. Ми негайно оскаржимо це в суді і змусимо розслідувати справу через публічні та судові механізми", - написав Портнов 17 липня.

Він назвав причетними до рішення про закриття справи генерального прокурора України Юрія Луценка та його нового заступника Сергія Кізя.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА