19:03 23.07.2019

Суд не задовольнив апеляції Мінкультури на рішення про призупинення перейменування УПЦ (МП)

2 хв читати
Суд не задовольнив апеляції Мінкультури на рішення про призупинення перейменування УПЦ (МП)

Шостий апеляційний адміністративний суд відмовився задовольнити апеляцію Міністерства культури України про призупинення перейменування Української православної церкви (Московського патріархату).

Як повідомляється на сайті юридичного відділу УПЦ (МП), 22 липня в Шостому апеляційному адміністративному суді відбулося судове засідання за апеляційною скаргою Мінкультури на постанову Окружного адміністративного суду Києва від 22 квітня 2019 року, якою було задоволено заяву Київської митрополії УПЦ (МП).

"…апеляційний суд відмовив Мінкультури і залишив у силі рішення окружного суду, який заборонив органам державної реєстрації проводити будь-які реєстраційні дії та записи щодо УПЦ, зокрема вносити нові записи до Єдиного державного реєстру", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, Верховна Рада 20 грудня 2018 року ухвалила закон, що зобов'язує УПЦ (МП) у своїй назві вказати приналежність до Російської православної церкви. 22 грудня 2018 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон.

Документ передбачає, що релігійна організація, що входить до структури релігійної організації з центром у державі, що вчинила військову агресію проти України та тимчасово окупувала її територію, зобов'язана в назві відображати приналежність до такого центру за межами країни. Вона буде зобов'язана у своїй статутній назві повністю зазначати назву тієї організації, частиною якої вона є і центр якої розташований за межами України, з допустимим додаванням слів "в Україні".

Згідно із законом, якщо протягом чотирьох місяців церква з центром у РФ не подасть на реєстрацію зміни до статуту про перейменування, її статут у цій частині втратить чинність.

Мінкультури здійснило релігієзнавчу експертизу та оприлюднило перелік релігійних організацій, які мають внести зміни до своєї назви та статуту, зазначивши серед них і УПЦ (МП).

В УПЦ (МП) заявили, що вони не підпадають під закон, який зобов'язує релігійні організації вказувати в назві свій релігійний центр, якщо такий розташований в країні-агресорі. Згідно з позицією УПЦ (МП), їхній адміністративний центр розташований не в Москві, а в Києві, а зв'язок із Москвою у них лише духовний.

22 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва задовольнив заяву Київської митрополії УПЦ (МП) про забезпечення позову у справі про скасування наказу Мінкультури України, згідно з яким Київська митрополія УПЦ (МП) має внести зміни у свою назву.

Згодом Мінкультури подало апеляцію на це рішення суду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА