Події

Спецпрокурор Мюллер у середу виступить перед Конгресом США

Спецпрокурор США Роберт Мюллер у середу буде публічно свідчити перед Конгресом США.

Виступ Мюллера відбудеться перед юридичним комітетом і комітетом з розвідки Палати представників США.

Спочатку він повинен був виступити в Конгресі 17 липня, проте дата виступу була змінена.

У понеділок міністерство юстиції повідомило Мюллеру, що він повинен обмежити свої свідчення перед Конгресом рамками оприлюдненої доповіді про підсумки розслідування передбачуваного втручання Росії в президентські вибори 2016 року.

"Будь-які свідчення повинні знаходитися в межах вашої оприлюдненої доповіді, тому що питання в рамках вашого розслідування охоплюються привілеями виконавчої влади", - написав заступник генерального прокурора Бредлі Вайншаймер в посланні Мюллеру, яке було отримано виданням The Hill.

Уточнюється, що ці "привілеї містять обговорення слідчих дій, а також рішення, прийняті під час розслідування, але не описані в оприлюдненій версії доповіді".

Раніше передбачалося, що Мюллер навряд чи повідомить на слуханнях щось нове, чого немає в оприлюдненій версії доповіді.

Вайншаймер також зазначив, що Мюллер не повинен розкривати нічого, пов'язаного з відредагованими частинами доповіді, які приховують матеріали Великого журі, деталі поточних розслідувань, секретні матеріали та інформацію щодо третіх осіб.

Тим часом, президент США Дональд Трамп закликав демократів відмовитись від виклику Мюллера в Конгрес США.

"Роберту Мюллеру, щодо якого існують суперечності, не варто давати ще одну можливість висловитися. В результаті це буде погано і для нього, і для шахраїв-демократів в Конгресі, які не зробили нічого, крім як витратили час на це сміховинне "полювання на відьом". Результат доповіді Мюллера - відсутність змови (з Росією - ІФ) і перешкоджання правосуддю", - написав Трамп у понеділок в Твіттері.

При цьому Трамп зазначив, що вважає підозрілим зникнення частини листування двох екс-агентів ФБР Пітера Строка і Лізи Пейдж, які, працюючи в команді Мюллера, обмінювалися безсторонніми повідомленнями про президента США.

У березні 2019 роки команда Мюллера завершила роботу над доповіддю про передбачуване втручання РФ у вибори 2016 року в США і передала його генпрокурору. Той у листі Конгресу оголосив, що слідчі не виявили ознак змови між РФ і передвиборчим штабом Трампа.

Спецпрокурор також не став висувати звинувачень Трампу в перешкоджанні правосуддю, залишивши це питання на розсуд генпрокурора, який дійшов висновку, що для висунення президенту обвинувачень немає достатніх підстав.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ