18:02 24.07.2019

Генпрокуратура зупинила досудове розслідування фігурантів справи Гандзюк Мангера та Левіна

4 хв читати

Генеральна прокуратура України зупинила досудове розслідування стосовно підозрюваних в організації нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк - голови Херсонської облради Владислава Мангера, а також підозрюваного Олексія Левіна, повідомляє телепроект "Слідство. Інфо" з посиланням на постанову, яка є в розпорядженні редакції.

За інформацією видання, Генпрокуратура зупинила слідство щодо фігурантів справи Гандзюк іще 16 липня.

Як свідчить документ, Генпрокуратура виділила підозрюваних в одне провадження і зупинила його через те, що один із фігурантів - Левін - перебуває в розшуку, й наразі немає можливості проводити стосовно нього слідчі дії в Україні.

Рішення ухвалено на підставі ст.280 Кримінального процесуального кодексу України (у зв'язку з оголошенням його в розшук і необхідністю виконання процесуальних дій у рамках міжнародного співробітництва).

"Слідство. Інфо" повідомляє, що і представниця сім'ї Гандзюк, і захист Мангера підтвердили інформацію про призупинення розслідування. "Обидві сторони виступили проти такого рішення Генеральної прокуратури", - повідомляє "Слідство. Інфо".

"За КПК справді передбачається можливість так званого зупинення кримінального провадження на строк, необхідний для розшуку підозрюваного. Але кримінальне провадження зупиняється лише стосовно такого підозрюваного (Левіна - ІФ). Тобто якщо людина справді переховується від слідства, то строки для проведення слідства зупиняються саме для того, щоб знайти людину, щоб не було такого, що особа просто рік відсиділа десь за кордоном, і потім її не змогли притягнути до відповідальності. Водночас у цьому провадженні переховується лише Левін, але зупиняється провадження щодо Мангера", - наводяться слова адвоката Мангера Дмитра Ільченка.

Він додав, що адвокати оскаржуватимуть цю постанову й вимагатимуть, щоб провадження зупинили лише щодо Левіна, а справу Мангера передали до суду або закрили.

Наразі, за словами Ільченка, якщо постанова залишиться в силі, це означатиме, що стосовно підозрюваних не зможуть проводити жодних слідчих дій.

Сторона потерпілих також категорично не згодна із зупиненням досудового розслідування. "Більше нас турбує те, що провадження зупинили, не продовживши строків досудового розслідування", - заявила представниця сім'ї Гандзюк Євгенія Закревська.

За її словами, існує ризик того, що підозрювані тепер уникнуть покарання. Вона наполягає, що строк розслідування щодо Левіна та Мангера необхідно продовжити, для чого прокуратура має відновити провадження і клопотати про продовження до суду.

Закревська зазначає, що прокуратура має кілька днів на виправлення помилки. "А в разі задоволення скарги на постанову про зупинення провадження за межами строку, на який наразі продовжено слідство (до 3 серпня 2019 року), Мангер і Левін назавжди уникнуть відповідальності", - пояснила вона.

Як повідомлялося, 31 липня 2018 року в Херсоні невідомий облив концентрованою сірчаною кислотою Гандзюк біля її будинку. Постраждалу з опіками доправили до місцевої лікарні, але незабаром перевели до медзакладу Києва. 4 листопада Гандзюк померла.

Затримано п'ятьох підозрюваних у замаху на Гандзюк, зокрема чоловіка, зафіксованого на відео з камер спостереження як покупця сірчаної кислоти.

У лютому 2019 року Шевченківський районний суд м. Києва продовжив до 3 липня терміни досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо вбивства К.Гандзюк за підозрою голови Херсонської облради Мангера, помічника народного депутата Ігоря Павловського, екс-учасника АТО Сергія Торбіна й Олексія Левіна (Москаленка) у скоєнні кримінального злочину, передбаченого ч.3 ст.27 (види співучасті), п.п.4, 6, 11, 12 ч.2 ст.115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

7 травня 2019 року Генпрокуратура України затвердила й направила до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно п'ятьох осіб, обвинувачених у заподіянні тяжких тілесних ушкоджень, які спричинили смерть Гандзюк.

6 червня Покровський районний суд Дніпропетровської області затвердив угоду зі слідством п'ятьох обвинувачених і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі.

28 січня 2019 року батько загиблої Віктор Гандзюк на засіданні ТСК Верховної Ради з контролю над розслідуванням нападів на громадських активістів заявив, що з підозрюваним співпрацюють голова Херсонської облради, член партії "Батьківщина" Владислав Мангер, голова Херсонської обласної державної адміністрації, член "Блоку Петра Порошенка" Андрій Гордєєв та його заступник Євген Рищук.

31 січня В.Мангер прийняв рішення вийти з партії "Батьківщина" на час розслідування справи про вбивство К.Гандзюк. Він наголосив, що вважає обвинувачення на свою адресу у зв'язку із справою К.Гандзюк безпідставними і голослівними. 1 лютого президія політради партії ВО "Батьківщина" задовольнила заяву В.Мангера про призупинення членства в партії на час розслідування. 9 лютого бюро Херсонської обласної організації виключило В.Мангера з лав членів ВО "Батьківщина".

У грудні 2018 року генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що правоохоронні органи оголосили підозру Олексію Левіну (Москаленку) як учаснику підготовки та організації нападу на Гандзюк. За його словами, Левін має кримінальне минуле, а після скоєння злочину він залишив територію України та перебуває в розшуку. В січні 2019 року СБУ оголосила Левіна в розшук. Згідно з опублікованою інформацією, він зник 19 серпня 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА