19:09 24.07.2019

Виступ спецпрокурора Мюллера в Конгресі не дає демократам нових аргументів проти Трампа

2 хв читати
Виступ спецпрокурора Мюллера в Конгресі не дає демократам нових аргументів проти Трампа

Виступ в Конгресі колишнього спецпрокурора Роберта Мюллера, який розслідував можливу змову Дональда Трампа з російськими представниками в період президентської кампанії, розчарував демократів і дав можливість республіканцям зробити різкі заяви на адресу самого Мюллера.

Колишній спецпрокурор назвав своє розслідування "об'єктивним і незалежним" і повторив тезу про те, що його доповідь не є документом, який сам по собі знімає з Трампа підозри в перешкоджанні правосуддю. За його словами, він залишив питання про те, чи слід пред'являти Трампу обвинувачення, на розгляд генпрокурора Вільяма Барра. Той дійшов висновку, що злочину не було.

У доповіді Мюллера міститься фраза про те, що отриманих доказів не вистачає ні для того, щоб звинуватити Трампа в перешкоджанні правосуддю, ні для того щоб повністю спростувати факт злочинів або правопорушень з боку президента.

Член палати представників від республіканців Джон Реткліфф заявив під час слухань в Конгресі, що такий висновок порушує базові принципи права. "Президент не може стояти вище закону, але він вже точно не повинен бути нижче, а саме в такому стані він опинився за підсумками вашої доповіді", - сказав Реткліфф Мюллеру.

Мюллеру не варто робити в доповіді ніяких згадок про можливі злочини або правопорушення Трампа, якщо тому не було доказів, зазначив Реткліфф.

Колишній спецпрокурор в ході слухань виглядав пригнічено, часто перепитував, намагався не виходити за рамки змісту своєї доповіді, а іноді навіть відмовлявся повторювати те, що там написано. Наприклад, відповідаючи на питання демократа Теда Дойча про те, за що Трамп хотів його звільнити, Мюллер сказав: "Я не можу відповісти на це питання".

Тоді Дойч нагадав колишньому спецпрокурору, що згідно з його ж доповіддю, причиною звільнення стало розслідування. "Так написано в доповіді, я згоден з доповіддю", - відповів Мюллер.

Демократи переважно зачитували уривки з доповіді і просили Мюллера підтвердити написане там. Мюллер відповідав короткими фразами, не вдаючись до розгорнутих коментарів.

"Важко це говорити, але Мюллер, якого я глибоко поважаю, не виступав у Конгресі як мінімум шість років. І його нинішній виступ був не таким сильним, як раніше", - написав у Твіттері колишній радник Барака Обами Алекс Аксельрод.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА