14:25 25.07.2019

Затримано російський танкер NEYMA, який блокував у Керченській протоці українські військові кораблі, готується клопотання про його арешт - СБУ

3 хв читати
Затримано російський танкер NEYMA, який блокував у Керченській протоці українські військові кораблі, готується клопотання про його арешт - СБУ

лужба безпеки України спільно з Військовою прокуратурою затримали російський танкер NEYMA, який блокував малі броньовані артилерійські кораблі "Нікополь", "Бердянськ" і буксир "Яни Капу" Військово-Морських сил Збройних сил України в Керченській протоці, і готують клопотання до суду про його арешт.

"Під час досудового слідства було встановлено, що за прямим наказом вищого керівництва ФСБ РФ представники Прикордонної служби ФСБ вчинили акт збройної агресії проти українських військових кораблів "Нікополь", "Бердянськ" та буксира "Яни Капу" у Керченській протоці. Всупереч нормам міжнародного морського права військовослужбовці прикордонних військ ФСБ РФ незаконно, із застосуванням зброї заблокували рух українських військових кораблів під час проходу Керч-Єнікальського каналу в Керченській протоці за допомогою танкера NEYMA (ІМО 8895528, MMSI 273347000, прапор РФ)", - повідомляє в четвер прес-центр СБ України.

В українській спецслужбі зазначають, що такі незаконні дії сприяли насильницькому, із застосуванням зброї зупиненню та захопленню прикордонниками ФСБ РФ українських військових кораблів разом із 24 членами екіпажу.

"За фактом блокування танкером NEYMA Керч-Єнікальського каналу в Керченській протоці слідчими СБУ, під процесуальним керівництвом Військової прокуратури, було розпочато і проводиться досудове розслідування... 24 липня, за інформацією українських прикордонників, у порт Ізмаїл (Одеська обл. – ІФ) під прапором РФ зайшов танкер NIKA SPIRIT, який за номером ІМО - 8895528, згідно з даними міжнародної інформаційної системи EQUASIS ідентифіковано як вже відомий танкер NEYMA, що був використаний для перекриття Керченської протоки", - повідомляють у СБ України.

Слідство встановило, що з метою приховування причетності до незаконних дій та акту агресії 25 листопада 2018 року російські власники змінили назву танкера NEYMA на NIKA SPIRIT.

"Наразі група слідчих СБУ, військових прокурорів та прикордонників на затриманому танкері завершила санкціоновані українським судом слідчі дії - обшук із метою встановлення фактичних обставин справи, вилучення документів із судна, записів радіо перемовин під час конфлікту, бортових журналів. Допитано членів судокоманди, вилучено документи необхідні для встановлення істини у провадженні. Зазначене судно визнано речовим доказом, готується клопотання до суду про його арешт", - поінформували в СБ України.

Також у спецслужбі нагадали, що з ініціативи Військової прокуратури Рада національної безпеки і оборони України відповідним рішенням, введеним у дію указом президента України від 19 березня 2019 року №82/2019, терміном на три роки, застосовано спеціальні економічні санкції та інші обмежувальні заходи до ТОВ "ЮВАС ТРАНС", а саме: заблоковано активи підприємства, обмежено торговельні операції, вжито заходи для запобігання виведенню, заборони участі в приватизації та оренди державного майна тощо.

ТОВ "ЮВАС ТРАНС" є власником Керченського судноремонтного заводу, на якому в момент блокування Керч-Єнікальського каналу перебував танкер NEYMA, а також здійснював лоцманську проводку морських суден за зазначеним каналом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Через обстріл у Козацькому загинула жінка - Херсонська ОВА

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт, що пропонує вдосконалити систему початкової загальновійськової підготовки

Ворог атакував Полтавщину, попередньо, без жертв і постраждалих - голова ОВА

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про індивідуальні освітні траєкторії - віцепрем'єр Федоров

Унаслідок атаки БПЛА в Одесі четверо постраждалих перебувають у лікарні, двоє з них - діти - Труханов

Верховна Рада має намір дозволити місцевому голові в певних випадках призначати старосту громади

ВР звільнила сімох членів Рахункової палати - нардеп

Окупанти обстріляли Харків, інформація про постраждалих уточнюється - мер

Спецпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом смерті мобілізованого дорогою до навчального центру на Закарпатті

Через ворожий обстріл у Новокаїрах постраждав чоловік - Херсонська ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА