16:32 25.07.2019

МЗС РФ про затримання СБУ російського танкера: Якщо йдеться про захоплення росіян у заручники, наслідки не примусять себе чекати

3 хв читати
МЗС РФ про затримання СБУ російського танкера: Якщо йдеться про захоплення росіян у заручники, наслідки не примусять себе чекати

Москва з'ясовує обставини інциденту із затриманням Україною російського танкера для вжиття адекватних заходів, заявили "Інтерфаксу" в четвер в Міністерстві закордонних справ РФ.

"З'ясовуємо обставини того, що сталося, для вжиття адекватних заходів. Якщо йдеться про захоплення росіян у заручники, це буде кваліфіковано як грубе порушення міжнародного права, і наслідки не примусять себе чекати", - сказали в російському зовнішньополітичному відомстві.

У свою чергу конкурсний керівник "Волго-Донського суднового агентства" (ВДСА, Волгоград), що перебуває у стадії ліквідації, Андрій Медведєв повідомив "Інтерфаксу", що затриманий танкер належить нині зареєстрованій у Краснодарському краї компанії.

"Танкер Neyma був проданий "Волго-Донським судновим агентством", новий власник - "Альтомар Шиппінг"(Геленждик, Краснодарський край - ІФ) оформив на нього всі права", - сказав Медведєв.

"Nika Spirit - це наш пароплав", - повідомив "Інтерфаксу" представник "Альтомар Шиппінг".

Співрозмовник агентства заявив, що не уповноважений коментувати ситуацію навколо танкера, оскільки це може зробити лише керівник компанії, але той "перебуває нині поза зоною доступу, за межами Росії".

Інформоване джерело повідомило "Інтерфаксу", що екіпаж російського танкера, затриманого в Україні, почувається задовільно.

"На борту танкера екіпаж із близько 15 осіб. За попередніми даними, усі громадяни Росії. Почуваються задовільно", - сказало джерело. За його словами, у судна російський судновласник.

"Поки що російський судновласник долею своїх моряків не перейнявся і на зв'язок не виходив", - сказало джерело.

У четвер прес-центр СБУ повідомив, що Служба безпеки України спільно з Військовою прокуратурою затримали російський танкер Neyma, який, за версією Києва, блокував малі броньовані артилерійські кораблі "Нікополь", "Бердянськ" і буксир "Яни Капу" ВМС України в Керченській протоці в листопаді 2018 року, і готують клопотання до суду про його арешт.

"За фактом блокування танкером Neyma Керч-Єнікальського каналу в Керченській протоці слідчі СБУ під процесуальним керівництвом Військової прокуратури розпочали і проводять досудове розслідування... 24 липня, за інформацією українських прикордонників, у порт Ізмаїл (Одеська область - ІФ) під прапором РФ зайшов танкер Nika Spirit, який за номером ІМО - 8895528, за даними міжнародної інформаційної системи EQUASIS ідентифіковано як уже відомий танкер Neyma, що був використаний для перекриття Керченської протоки", - повідомляють в українській спецслужбі.

Слідство встановило, що російські власники після інциденту в Керченській протоці змінили назву танкера Neyma на Nika Spirit.

"Наразі група слідчих СБУ, військових прокурорів та прикордонників на затриманому танкері закінчила санкціоновані українським судом слідчі дії - обшук з метою встановлення фактичних обставин справи, вилучення документів із судна, записів радіоперемовин під час конфлікту, бортових журналів. Допитано членів суднокоманди, вилучено документи, необхідні для встановлення істини у провадженні. Вказане судно визнано речовим доказом, готується клопотання до суду про його арешт", - поінформували в СБУ.

Російські прикордонники 25 листопада 2018 року захопили із застосуванням зброї в районі Керченської протоки український буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", що прямували з Одеси до Маріуполя.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

ВР ухвалила в першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА