19:16 25.07.2019

Епіфаній назвав розграбування кафедрального храму ПЦУ в Сімферополі святотатством і закликав притягнути винних до відповідальності

2 хв читати
Епіфаній назвав розграбування кафедрального храму ПЦУ в Сімферополі святотатством і закликав притягнути винних до відповідальності

Розграбування центру Кримської єпархії Української православної церкви (Православної церкви України) - кафедрального храму святих Володимира та Ольги в м. Сімферополі є злочином перед законом, наступом на свободу віросповідання та вандалізмом проти дому Господнього, а винні в цьому мають понести відповідальність, заявляє предстоятель УПЦ (ПЦУ) митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

"24 липня 2019 року, якраз в день пам'яті святої рівноапостольної княгині Ольги, стало відомо, що майно кафедрального собору в Сімферополі після "рішення суду" було поламано і розграбовано. За словами архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента, окупаційне "Міністерство майнових і земельних відносин Криму" розпочало "внутрішній ремонт" приміщень собору. У зв'язку з цим майно, яке перебувало в опечатаних приміщеннях собору, архієпископ Климент виявив поламаним або зниклим. Частину речей викинуто на звалище біля храму, інші - просто відсутні. Висловлюю своє глибоке обурення цим черговим фактом насильства російської окупаційної влади проти нашої релігійної громади в Криму", - написав Епіфаній на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер.

Він назвав подію наступом на свободу віросповідання з боку російської окупаційної влади в Криму і зазначив, що та протягом останніх п'яти років систематично знищує українські православні громади на півострові й "з особливою підступністю... бореться проти центру Кримської єпархії Православної Церкви України - кафедрального храму святих Володимира і Ольги в м. Сімферополі".

"Нагадую тим, хто безпосередньо причетний до насильницьких дій проти храму: ви чините не лише злочин за людським законом, але і вандалізм проти дому Господнього та святотатство, які є важкими гріхами перед Богом. Особливо цинічним є вчинення таких злочинів перед престольним святом кафедрального собору та днем Хрещення Київської Руси-України, події якого, як відомо, історично пов'язані із землею Криму", - наголосив митрополит.

У зв'язку з цим Епіфаній закликав українську та міжнародну громадськість вимагати від РФ припинити порушення прав української православної громади Криму, а винних - притягнути до відповідальності, "включно з посиленням міжнародних санкцій проти конкретних осіб та Російської Федерації як держави, що порушує одне з основоположних прав людини".

Посольство США в Україні також висловило занепокоєння щодо розграбування храму. "Ми стурбовані повідомленнями ЗМІ про розграбування Собору святих Володимира і Ольги ПЦУ в Сімферополі. Мешканці Криму заслуговують мати можливість вільно і без залякувань проводити богослужіння, як вони бажають. Ми закликаємо Росію припинити окупацію Криму. Крим – це Україна", - йдеться в повідомленні посольства у Twitter.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА