15:12 26.07.2019

Горбатюк: Готуються проекти підозр щодо двох керівників і двох суддів Окружного адмінсуду Києва

2 хв читати
Горбатюк: Готуються проекти підозр щодо двох керівників і двох суддів Окружного адмінсуду Києва

Прокуратура підготувала повідомлення про підозру щодо двох керівників і двох суддів Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) за фактами втручання у діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), заявив керівник Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк.

"Підготовлено проект повідомлення про підозру… суддям Окружного адміністративного суду саме за фактами втручання у діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів та організації ухвалення завідомо неправосудних рішень", - сказав Горбатюк на брифінгу в п'ятницю у Києві.

За його словами, за версією слідства, в ручному режимі ухвалювалися рішення про звільнення певних членів ВККС і призначення інших, незважаючи на те, що "нібито організовувалися конкурси".

Пізніше Горбатюк уточнив: "Підозр чотири - двом керівникам суду та двом суддям".

Він також зазначив, що зафіксовано вплив на суддів Конституційного Суду України, втручання у діяльність ВККС, інших судів і органів влади.

"Вплив на ухвалення рішень Конституційним Судом, ВККС і ВРП (Вища рада правосуддя - ІФ), на ДБР (Держбюро розслідувань - ІФ)... Величезний обсяг інформації з ознаками злочинів, яким буде надано правову оцінку", - сказав він.

Горбатюк зазначив, що зафіксовано вплив на окремих суддів КС для ухвалення певних рішень, що "пов'язано з незаконним збагаченням і скасуванням люстрації".

У свою чергу директор НАБУ Артем Ситник розповів, що бюро забезпечувало оперативне супроводження.

"Це не просто втручання в роботу суддів і держорганів... Це фактично використання повноважень судді неправосудним способом... Це не просто порушення, а загроза національній безпеці", - заявив Ситник.

Він зазначив: "Вовк у вільному режимі у СБУ може отримати інформацію щодо прослуховування... Ресурси ДБР використовуються для тиску на інших людей... Якщо навіть був суддя, який відмовляється це робити, на нього здійснювався тиск".

Директор НАБУ висловив сподівання на те, що підозри буде підписано, зазначивши, що проекти підозр на суддів підготовлено та направлено на підписання керівництву Генпрокуратури.

Горбатюк уточнив, що підозра стосується ухвалення завідомо неправосудного рішення, втручання у діяльність ВРП і ВККС (за двома статтями).

Згідно з інфографіком та озвученою у відеоролику інформацією, голова ОАСК створював штучні перешкоди роботі окремих членів ВККС, організувавши подання позовних заяв проти них у своєму ж суді. Також організував перезавантаження комісії шляхом виключення з її складу непідконтрольних йому членів і введення туди лояльних йому людей.

"Під час здійснення досудового розслідування встановлено, що до розробленого Вовком плану були залучені не лише окремі судді ОАСК, але і деякі правоохоронні органи, зокрема Державне бюро розслідувань, завданням якого було здійснення тиску на комісію з метою складання повноважень окремими її членами", - зазначено у ролику.

Деякі судді ОАСК відмовилися брати участь у плані Вовка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

Кількість загиблих унаслідок ворожого удару по селищу Удачному на Донеччині зросла до 3, поранені 4 - ОВА

Волонтери ТЧХУ працюють у штабі з ліквідації наслідків ракетного удару РФ у Смілі

"Сталевий фронт" Ахметова побудував понад 80 км фортифікацій на Донеччині та Запоріжжі

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА